Történelem

2022.03.01. 09:00

Elkészült A koronatanú című dokumentumfilm (videó)

Az alkotás Arany Bálint azonos című emlékiratait dolgozza fel.

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva elkészült az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében A koronatanú című dokumentumfilm, amely Arany Bálint azonos című emlékiratait dolgozza fel – tájékoztatta az Országház Sajtóirodája hétfőn az MTI-t.

Közlésük szerint az Országház Filmműhely YouTube-csatornáján elérhető alkotás a második világháború után kibontakozó többpártrendszert ért kíméletlen támadást, a kiépülő diktatúra eszköztárát, valamint a köztársaság megdöntésének vádja mögött meghúzódó valódi hatalmi-politikai szándékokat Arany Bálint tevékenységén és sorsán, illetve a Magyar Testvéri Közösséggel szemben indított első koncepciós per eseménytörténetén keresztül mutatja be.

Arany Bálint (1901-1987) magyar gépészmérnök Arany János költő egyenesági leszármazottja volt, akit a Magyar Testvéri Közösség titkos hazafias társaság munkájában való részvételéért koncepciós perben elítéltek. 1945-től fontos szerepet töltött be a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártban (FKGP), az ő feladata volt országos szinten a párt újjászervezése.

A film az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának gondozásában készült; Borbás Barnabás és Réti László rendezte. A narrátor Szatmári Attila, Arany Bálintot Tokaji Csaba alakítja.

A koronatanú című dokumentumfilmet ITT nézheti meg!

Borítóképünk képernyőfotó A koronatanú című dokumentumfilmből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában