A Pesti Vigadóban

2022.04.23. 13:45

Fiatal filmrendezők alkotásait láthatják az érdeklődők a magyar film napján

A magyar film napja alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Film- és Fotóművészeti Tagozata április 30-án filmestet szervez a Pesti Vigadóban, ahol fiatal alkotók, köztük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett rendezők filmjeit láthatják az érdeklődők.

Az MMA közleménye szerint a programban négy film szerepel, a vetítéseket beszélgetések követik az alkotókkal.
   

Csuja László Sára Sándor-díjas film- és színházrendező első egész estés dokumentumfilmje, a 2018-ban bemutatott Kilenc hónap háború az orosz-ukrán fegyveres konfliktusról szól, a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, majd számos filmfesztiválon és a magyar mozikban is vetítették.
   

Az érdeklődők megtekinthetik K. Kovács Ákos operatőr, rendező 2021-ben készült Branka című kisfilmjét is, amely több nemzetközi fesztiválon szerepelt, így a 37. Interfilm Nemzetközi Rövidfilmfesztivál is műsorára tűzte Berlinben. A délszláv háború idején játszódó kisjátékfilm elnyerte a 20. Lakiteleki Filmszemle, valamint Spanyolországban a 23. Certamen Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját - olvasható a közleményben.
   

Sütő Gábor 2013-ban bemutatott Egy szép melódia című dokumentumfilmjének főhősét orosz fogságban érte a II. világháború vége, és kalandos úton, különleges élménnyel tért haza az erdővidéki Vargyasra.
   

A filmesten szintén levetítik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett rendező, Buzási Gyopár Babuka a fűben című, 2017-ben készült animációs dokumentumfilmjét.
   

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a www.vigado.hu weboldalon lehet.

Borítókép: illusztráció

Címkék#magyar film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában