Kiállításmegnyitó

2022.04.29. 11:10

Szili Katalin: nagyon fontos összekötni a Kárpát-medencei magyar kultúrát

Herman László lendvai képzőművész munkáiból nyílt tárlat Kassán.

Nagyon fontos összekötni a Kárpát-medencei magyar kultúrát – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a felvidéki Kassán, ahol megnyitotta Herman László lendvai képzőművész kiállítását a MaJel Rovás Központban csütörtökön.

A miniszterelnöki megbízott a kiállításmegnyitón elmondta: a nyelv, a hagyományok, a kultúra az identitás megnyilvánulásának elemei, s a kultúrán belül számunkra a magyar alkotók művei nagyon fontosak. Rámutatott: a most megnyitott kiállítás kifejezi a nemzeti összetartozást, azt, hogy a Kárpát-medencében többséget alkotó magyar nemzet egyes régiókban élő közösségei a szomszédos államoknak is értékteremtő polgárai.

Rámutatott: jól ismerjük azokat a művészeinket, akik a Trianon előtti időszakban a magyar kultúra rendkívül magas szintű művelői voltak, viszont a teljes Kárpát-medencében együtt ritkán sikerül megmutatni az egyes régiók kortárs művészeik alkotásait, és ez utóbbinak nagyon jó példája a mostani kassai kiállítás.

Ez az igazi nemzetegyesítés és annak a kifejezője, hogy számunkra a legfontosabb az identitás megőrzése

– jelentette ki Szili Katalin.

SZILI Katalin; HETEY Ágota
Herman László lendvai képzőművész beszédet mond kiállításának megnyitóján a felvidéki Kassán, a MaJel Rovás Központban 2022. április 28-án. Mellette Szili Katalin miniszterelnöki megbízott (j) és Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja.
Forrás: Vajda János/MTI

A miniszterelnöki megbízott beszédében méltatta a tárlat anyagát, s Márai Sándor szavaival élve kiemelte:

Herman László művészete valóban nem + művelődési anyag, hanem élmény, amely felveri az életörömet bennünk.+ Harsány színek, kontrasztok, erőteljes jelképek. Nem a nyárspolgár, hanem egy hús-vér ember életének gondja, mélysége jelenik meg képein.

A kiállításmegnyitón részt vett Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, a magyar-szlovák kormányközi vegyesbizottság magyar társelnöke is, aki a megnyitó után az MTI tudósítójának nyilatkozva a bizottság előkészületben lévő következő ülésének témáiról tájékoztatott. Elmondta: az ülés témái között több helyi kötődésű is van, s csütörtökön Kassán ezek érintettjeivel egyeztetett. Kifejtette: a vegyesbizottság jegyzőkönyvének egyik témája a Rovás egyesület székháza alatt lévő földterület további sorsa, a másik pedig a református egyházhoz kötődő restitúciók kérdésköre, a harmadik pedig a Márai emlékház előcsarnokának felújítása lesz. A vegyesbizottság következő ülésére várhatóan a nyár folyamán kerül sor.

Borítókép: Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédet mond Herman László lendvai képzőművész kiállításának megnyitóján a felvidéki Kassán, a MaJel Rovás Központban 2022. április 28-án. Fotó: MTI/Vajda János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában