1956 emlékezete

2022.10.22. 19:13

Remény és dráma. Magyarország '56 címmel nyílt fotókiállítás a Múzeumkertben

A szabadtéri tárlattal az 1956-os forradalom hőseiről és a lengyel nép szolidaritásáról emlékeznek meg. A 60 fotót, amelynek kétharmada szerepel a kiállításon, Miroslaw Lesniak adományozta a Nemzeti Emlékezet bizottságának, amelynek elnöke, Földváryné Kiss Réka adta át az eredeti fotókat a múzeumnak.

Érdeklődők az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Emlékezet Bizottság és a Lengyel Intézet által rendezett Remény és dráma. Magyarország 56 című szabadtéri fotókiállítás megnyitóján a Múzeumkertben 2022. október 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A múzeum, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Lengyel Intézet kiállításán az 1956-os magyar forradalom eseményeit dokumentáló felvételek láthatók, amelyeket egy ismeretlen szemtanú készített, és amelyek egy lengyel családtól a Nemzeti Emlékezet Bizottságán keresztül kerültek a múzeumhoz – közölte az MTI.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára a kiállítás megnyitóján kiemelte: a lengyel és a magyar két szabadságszerető nép. 

"A történelem szinte valamennyi évszázadban belénk égette az igazságot, hogy soha ne felejtsük, a szabadság olyan érték, amelyet nehéz és küzdelmes dolog kivívni, de könnyen elveszíthető" 

– mondta, hozzátéve, hogy a két nemzet barátsága a nehéz időkben is megmutatkozott, a lengyel nép 1956-ban is a magyarok mellé állt.

Latorcai Csaba a kormány nevében is köszönetet mondott a kiállítás anyagát adó fotógyűjteményért, amely - mint fogalmazott - elbeszéli az utókornak azokat az ismert és ismeretlen magyar hősöket, akik lángra lobbantották az '56-os forradalmat, amely végérvényesen megrendítette a megdönthetetlennek hitt szovjet rendszert.

Hangsúlyozta: elődeink megküzdöttek szabadságunkért és függetlenségünkért. 

"A mi felelősségünk pedig az, hogy ezekben a kihívásokkal teli időkben is megőrizzük Magyarországot magyarnak, Európát európainak, mind a saját, mind az utánunk jövő generációk számára" 

– fogalmazott.

L. Simon László, az Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója kiemelte: büszkék arra, hogy 

 

az eddig lappangó, kevesek által ismert, a magyar forradalom és szabadságharc eseményeit dokumentáló fotósorozat a Magyar Nemzeti Múzeumba került, abba az intézménybe, ahol Magyarország legnagyobb fotógyűjteményét és Európa egyik legértékesebb történeti fotógyűjteményét őrzik.

 

A 60 fotót, amelynek kétharmada szerepel a kiállításon, Miroslaw Lesniak adományozta a Nemzeti Emlékezet bizottságának, amelynek elnöke, Földváryné Kiss Réka adta át az eredeti fotókat a múzeumnak.

FÖLDVÁRYNÉ KISS Réka; KECIEK, Sebastian
Sebastian Kêciek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete és Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Emlékezet Bizottság és a Lengyel Intézet által rendezett Remény és dráma. Magyarország 56 című szabadtéri fotókiállítás megnyitóján a Múzeumkertben 2022. október 22-én
Fotós: Mónus Márton / Forrás: MTI

Az eseményen a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködési megállapodást is kötött, amelynek értelmében - mint azt L. Simon László elmondta - a jövőben konferenciákon, kiállításokon, tudományos publikációkon keresztül tárják fel mindazt, ami a magyar nemzettel 1945 és 1990 között történt.   

 Földváryné Kiss Réka kiemelte: fontos, hogy a tudományos kutatás és az ismeretterjesztés kéz a kézben járjon. Az együttműködés közös célt szolgál: a nemzeti múlt megőrzését, az emlékezet és a tudás átadását a következő generációnak.

L. SIMON László; FÖLDVÁRYNÉ KISS Réka
Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kezet fog az együttműködési megállapodás aláírásán az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Emlékezet Bizottság és a Lengyel Intézet által rendezett Remény és dráma. Magyarország 56 címû szabadtéri fotókiállítás megnyitóján a múzeum Széchényi-termében 2022. október 22-én
Fotós: Mónus Márton / Forrás: MTI

 A kiállításról szólva elmondta: a képek történetében benne van a 20. századi véres diktatúrák története, az elhallgatás, a félelem története, a megőrzés, a továbbadás és a szolidaritás története is. 

"A mi dolgunk, hogy ezt közkinccsé tegyük" 

- hangsúlyozta.
 A Remény és dráma. Magyarország '56 kiállítás november 27-ig tekinthető meg a Múzeumkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában