Akadálymentes információ

2022.11.13. 22:58

Értelmileg akadályozott gyerekek számára könnyen érthető kiadvány készült a János vitézből

Petőfi Sándor János vitézének első három énekéből készült el az az első könnyen érthető irodalmi kommunikációs kiadvány, amelyet tanulásban és értelmileg akadályozott felső tagozatos diákok számára fejlesztettek ki szakemberek.

Egy kislány nézi az Én János vitéz címmel meghirdetett rajzpályázatra készített alkotásokat Petőfi Sándor János vitéz című művéből készült előadás főpróbája előtt a Nemzeti Színházban 2014. március 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Beliczay László

Az anyagot a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) múzeumpedagógiai főosztálya, a Kassák Múzeum munkatársai, valamint Horváth Péter László gyógypedagógus, Nemes-Jakab Éva irodalomtörténész több hazai szakemberrel együttműködve állította össze.

A kiadvány különlegesnek számít, mert bár könnyen érthető kommunikációs kiadványok korábban is készültek, ez az első olyan kötet, amely egy irodalmi mű feldolgozását és átélését teszi lehetővé a tanulásban és értelmileg akadályozottak számára - közölte a PIM az MTI-vel.

Az információk akadálymentesítésének egyik formája a könnyen érthető kommunikáció, amelynek különböző szintjeit a képi kommunikáció követi. A János Vitézből készült kötet egy első lépés a szépirodalmi szövegek, kulturális tartalmak és tananyagok könnyen érthetővé tételéhez.

A készítők szándéka szerint a későbbiekben a János vitéz további énekeit is szeretnék akadálymentesített formában elkészíteni, valamint más szépirodalmi szövegek fordítását is tervezik.

A tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekek számára mesekönyvből évente három-négy könnyen érthető kiadvány készül, valamint egyszerűsített nyelvi szinten, nem értelmileg vagy tanulásban akadályozott személyeknek dedikáltan nagyjából 5-10 kiadvány jelenik meg.

A János vitézből készült különleges kötetet november 18-án mutatják be a Kassák Múzeumban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában