Színes programok

2022.12.29. 09:46

Párizs aranykorát is megidézi a Cziffra György Fesztivál

Párizs aranykorát és az 1950-es évek pesti kávéházi hangulatát is megidézi a 2023-as Cziffra György Fesztivál, amelynek eseményeire zenei és irodalmi meglepetésekkel, érdekes beszélgetéssel, örömzenéléssel és díjkiosztóval is készülnek a szervezők.

Cziffra György zongoraművész fotója a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2021. november 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Párizs aranykorát idézi meg a Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje február 26-án a Zeneakadémia nagytermében, ahol francia zeneszerzők művei hangzanak el, César Franck egyik legjelentősebb művével kiegészülve – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az esten a Budafoki Dohnányi Zenekar lép színpadra Hollerung Gábor vezényletével, valamint Sandro De Palma és a fesztiválalapító Balázs János zongoraművészek közreműködésével. A koncert első felében hetedik alkalommal átadják a Cziffra Fesztivál díjait több kategóriában, később pedig Saint-Saëns Az állatok farsangja című művének tételei között Lackfi János költő olvassa fel ez alkalomra írt verseit.

Március 5-én a Magyar Zene Házában Freund Tamás agykutató és Balázs János zongoraművész közös előadásával folytatódik a fesztivál programja. A nemzetközileg is elismert tudós előadásából megismerheti a közönség a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének agyi mechanizmusait, továbbá szó lesz az érzelemgazdagság és a motiváció szerepéről a hatékony tanulásban, valamint arról, hogy a művészettel való nevelés milyen hatással van az emberek belső világának és a kreativitásnak a fejlesztésére. Balázs János saját improvizációkkal és parafrázisokkal demonstrálja mindazt, amit előtte szavakkal bemutat Freund Tamás. Az est végén meglepetésként egy kis is örömzenélésben is része lehet a közönségnek.

A MOMKult Színháztermében április 14-én a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és Zenekara a II. világháború utáni Budapest kávéházi életét idézi meg.

Az év további programjairól a szervezők folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket a fesztivál honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában