izgalommal várják a bemutatót

2018.08.15. 17:58

Életük nagy pillanatára készülnek a Csíksomlyói passió előadói

A nagyszabású előadást szombaton este mutatják be Csíksomlyón, itthoni idő szerint 19 órakor.

Életük nagy pillanatára készülnek a Csíksomlyói passió szombat esti csíksomlyói szabadtéri előadásának az előadói. Erről a helyszíni próbafolyamat megkezdése előtt tartott csíkszeredai sajtótájékoztatón beszéltek szerdán.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a darab rendezője a társulat legfontosabb turnéjának nevezte a csíksomlyói fellépést. Mint megjegyezte, az előadásnak a színház szempontjából is korszakos jelentősége van. Zsuráfszky Zoltán, az előadás koreográfusa, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ügyvezetője elmondta: a produkcióban fellépő táncosok öt-tíz néptáncegyüttesből jönnek. Felemelő érzésnek tartotta, hogy

sikerült emberivé tenni a kétezer éves történetet.

Zs. Vincze Zsuzsa néprajzi szakértő, táncdramaturg szerint nem munka, hanem lelki megtisztulás volt a passiójáték előkészítése. Úgy vélte: Krisztus szenvedéstörténetének az előadása nagyon is aktuális, nagyon is a mához szól.

A Pilátus szerepét alakító Molnár Levente úgy vélte, ez az előadás túlmegy a művészeten: ez már spirituális misszió. Az operaénekes arról is beszélt, hogy milyen nagy élmény számára olyan előadásban fellépni, ahol prózai szövegeket mondhat. A Krisztust alakító Berettyán Nándor elmondta:

soha nem tapasztalt izgalom előzi meg a csíksomlyói bemutatót.

Azt tartotta célnak, hogy mind az előadók, mind a közönség tagjai igazi spirituális élményt szerezzenek az előadás által.

A mindig mókázó vándor szerepében fellépő Berecz András arról beszélt: míg Vidnyánszky Attila nem mondta, maga sem hitte volna, hogy a Krisztus szenvedéstörténetét megelevenítő passiójátékba belefér a bolondozás.

A Csíksomlyói passiót szombaton, helyi idő szerint 20 órától (közép-európai 19 óra) mutatják be a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben, a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat helyszínén. A nagyszabású előadást – amelyre több mint tízezer nézőt várnak – élőben közvetíti a Duna Televízió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában