Otthon vagyunk egymásnál

2018.10.15. 15:31

Megkezdődött a 25. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

Az egész éven átívelő eseménysorozat célja a hagyományok és a magyarságtudat megőrzése.

Palics, 2013. szeptember 22. Az adai Kócos zenekar játszik a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok ünnepélyes megnyitóján a palicsi Vigadó teraszán 2013. szeptember 22-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A hosszú kihagyás után, 1992-ben újjáélesztett hagyomány, az ünnepi játékok idén is Palicson kerül megrendezésre. Az ünnepi játékok keretében rendezik meg például ősszel a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóját, télen a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét, tavasszal az amatőr színjátszók találkozóját, nyáron pedig a legnagyobb délvidéki népzenei és néptáncrendezvényt, a Durindót és a Gyöngyösbokrétát – írja a pannonrtv.com.

A hagyománynak megfelelően ökumenikus áldáskéréssel, közös imádsággal bontott lobogót a rendezvénysorozat.

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke szerint rengeteg óriási, felemelő, hűséggel és örömmel teli közösségi esemény indult útjára az elmúlt 25 évben. Az elnök kiemelte:

„Mindennek ott van a közös üzenete: otthon vagyunk egymásnál.

És talán mindehhez a némiképp az Ünnepi Játékok szellemisége is hozzájárult.”

Dudás Károly, a szövetség tiszteletbeli elnöke felidézte: 1952-ben még csak 8 esztendő telt el a kegyetlen megtizedelés óta. „Ennyi idő alatt is sikerült kikecmeregni a mély gödörből. Isten segítsége és csodatevő magyar kultúránk által megmaradtunk” – tette hozzá. A tiszteletbeli elnök hangsúlyozta: „Elkezdtük visszafoglalni jogos örökségünket. A rendezvénysorozat mindenhol bebizonyította, hogy tudunk újra otthon lenni szülőföldünkön. Képesek vagyunk ráirányítani a figyelmet csodálatosan gazdag kultúránkra. Ismét merünk emlékezni és emlékeztetni.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke rámutatott, hogy „Az elmúlt emberöltőnyi időszakban együtt,

közösen bebizonyítottuk, hogy a panaszkodás helyett a cselekvést tudtuk választani.

(...) Az utóbbi időben javunkra fordítottuk nemcsak az anyaország, hanem Szerbia, a köztársasági, tartományi és a helyi önkormányzatok kínálta lehetőséget, támogatásokat, pénzforrásokat is” – mondta.

A nyitórendezvényen felszólalt Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője is, aki úgy fogalmazott:

„A mai napon tehát egyszerre nézzük az 1952-es képeket, és a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok 25 esztendejének fotóit, és együtt gyönyörködünk a mai művészek és alkotók teljesítményében. Együtt örvendünk, ahogy zenészek, énekesek és táncosok, előadóművészek, irodalmárok és fotóművészek

önmagukat és magyarságukat kifejezve élővé teszik a hagyományt, szépet alkotnak, értéket teremtenek.”

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg, aki Cs. Simon István versére utalva úgy fogalmazott, a magyar közösség is úgy maradt meg, ahogy a vadkörtefa is kivirágzik a szikesen: szívós akarattal.

A beszédeket követő ünnepi műsorban felléptek a székelykevei citerások, az óbecsei Botra férfikórus, Kemény Mária pancsovai népi énekes, Lele József muzslyai citerás, Csonka Ferenc és zenekara, Horváth Emma előadóművész, Mészáros Gábor színművész, és Tratyik Regina firigyházi, valamint Toldi István kupuszinai mesemondó. A rendezvény köszöntötte a 80. életévébe lépett Németh Mátyás temerini fotóművészt, a Magyar Szó nyugalmazott fotóriporterét is.

Borítókép: Az adai Kócos zenekar játszik a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok ünnepélyes megnyitóján a palicsi Vigadó teraszán 2013. szeptember 22-én.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában