Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

2018.07.21. 18:42

Shoji, aki nem haragszik

Idegen ország, feszült pillanatok, tv-felvétel, egy megrázó húzás… ezek a gondolatok kavaroghattak Shoji Haraguchi japán karmester fejében, mikor a tavalyi Maestro Solti karmesterversenyen kihúzta Bartók Táncszvitjét. Vagy mégsem?

Shoji Haraguchi péntek este a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál karmesterkurzusának zárókoncertjén megmutatta, egészen másként gondolja. Fantasztikus produkcióját követően még magyarul is szavakba foglalta, amit érzett:

https://streamable.com/ik6sg

A fiatal dirigens személyisége, kedvessége olyannyira megnyerte a kurzus zenekarát, a Savaria Szimfonikus Zenekart, hogy különdíjjal jutalmazták, aminek a dirigens nagyon örült:

https://streamable.com/axdb0

Tegnap zárókoncertekkel fejeződtek be a Filharmónia Magyarország Bartók fesztiváljának kurzusai: Hamar Zsolt karmesterkurzusának záróhangversenyén kívül a nap folyamán bemutatkoztak Ittzés Gergely növendékei fuvolán, Komlósi Ildikó énekművészei és Balog József tanítványai zongorán.

12 országból érkeztek vendégek az Amerikai Egyesült Államoktól Szingapúron át egészen Finnországig,

hogy a világhírű professzorok koncertjeit hallhassák, tőlük tanulhassanak Szombathelyen.

Forrás: Varga András / Filharmónia Magyarország

Vasárnap csúcspontként, mintegy záróakkordként a szombathelyi Iseum gyönyörű tereiben bemutatják a Kékszakállú herceg várát, a világ operakincsének legismertebb magyar nyelvű darabját. A nemzetközi zenei élet legjelentősebb koncerttermeiben, ha Judit szerepét álmodják, Komlósi Ildikóra gondolnak, aki több mint százszor énekelte már a kíváncsi és erős nő szerepét, akit nem rémiszt a rejtély. Hamar Zsolt ezúttal nemcsak karmesterként áll pódiumra, de rendezőként is debütál.

Éjszaka a fényeket állították be a vasárnapi koncerthez:

Forrás: Varga András / Filharmónia Magyarország

További információ: www.filharmonia.hu

Borítókép: Varga András / Filharmónia Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában