Arrogancia vagy sportdiplomácia?

2018.11.15. 16:04

Román vádak a székelyföldi foci magyar finanszírozásáról

Több román napilap és blog számolt be arról, hogy Magyarország a román labdarúgó bajnokságban szereplő csapatokat finanszíroz. Szerintük ez Románia „szívében” elkövetett arrogancia.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Veres Nándor

Az Evenimentul Zilei a Gazeta Sporturilor című sportújságra hivatkozva írta pénteken, hogy a magyar kormány a sportújság kérdéseire válaszolva elismerte: 1 milliárd forintot folyósított a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda csapatainak, hogy fejlesszék a sportinfrastruktúrát és a fociakadémiájukat. Az MTI lapszemléje szerint a cikk a címében

ezt az eljárást „Magyarország által Románia szívében elkövetett arroganciának” nevezte.

Az MTI lapszemléje arra is felhívja a figyelmet, hogy Radu Tudor újságíró és katonai elemző a blogján azt írta, hogy az ilyen „kétes” külföldi finanszírozások,

amelyeket a sport, a kultúra vagy a gazdaság ürügyén tesz Magyarország, a háttérben hibridháborús mechanizmusokat rejt,

figyelembe véve a magyar-orosz kapcsolatokat, valamint Oroszországnak Kelet-Európa és a Balkán ellen irányuló agresszióit, amelyek jelentősen rontották a térség biztonságát.

A Nemzeti Sport szerdai írása is beszámolt már a román sajtóban kialakult hiszterikus helyzetről. A Nemzeti Sport cikke szerint az egyetlen romániai sportnapilap, a Gazeta Sporturilor exkluzív, vezető anyagnak állította be, hogy a magyar kormány közvetlenül pénzel, támogat két székelyföldi labdarúgócsapatot, az élvonalbeli Sepsit és a harmadik ligás FK Csíkszeredát.

A bukaresti lap „Magyarország csapatokat csinált és Romániában játszik” című cikke szerint a magyar kormány kérésükre hivatalosan is megerősítette a román futballberkekben eddig csak pletykaként terjengő hírt, amely szerint a két romániai klubot közvetlenül finanszírozza a magyar állam

- olvasható a Nemzeti Sport írásában.

Az FK Csíkszereda játékosai ünnepelnek, miután a Román Kupa nyolcaddöntőjében legyőzték a 13-szoros kupagyőztes Dinamo Bucuresti csapatát 2018. november 1-én
Fotó: Facebook / FK Csíkszereda

A Gazeta Sporturilor kérdésére küldött válaszában

az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy az 1801/2016 számú kormányhatározat értelmében az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK – a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül – egyaránt egymilliárd forintos (3,2 millió eurós) támogatást kapott sportinfrastruktúrája fejlesztésére és más befektetési projektek megvalósítására, elsősorban akadémiáinak működésére.

A cikk szerint a masszív tőkeinfúzió hatása gyorsan megmutatkozott a döntő többségben magyarok lakta térség csapatainál: a Sepsi feljutott az élvonalba és jelenleg versenyben van a felsőházi rájátszásért, míg a Csíkszereda olyan infrastruktúrát épített ki, amelyet a Liga 1 néhány csapata is irigyel.

A Sepsi OSK magyarországi rajongótáborát erősíti egyébiránt az Edda együttes is: Pataki Attiláék szerezték ugyanis a Sepsi OSK szurkolói himnuszát is, amelyik rendkívül népszerű tartalom " target="_blank" rel="noopener">a videómegosztó csatornákon.

Emellett az FK Csíkszereda is fantasztikus sikert ért el a Román Kupában, hiszen a Dinamo Bucuresti-t kiejtve bejutott a negyeddöntőbe.

A cikket jegyző újságírók kiemelik, a két csapat szurkolói Székelyföld zászlaját lobogtatják a mérkőzéseken, amelyek alatt és után a székely himnusz mellett az Ismerős Arcok együttes Nélküled című számát is éneklik.

Külön bekezdésben hívják fel a figyelmet, hogy a csapat szponzorai magyar cégek: a Mol, az OTP, a Gyermelyi és a Diószegi (bár utóbbi romániai vállalkozás).

A szerzők azt is megemlítik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egykori labdarúgóként imádja a sportot, különösképpen a futballt, amelyet jelentős infrastrukturális befektetésekkel támogat. Külön kiemelik, hogy a Vidi FC továbbjutásra áll az Európa-liga csoportkörében (amelybe az idén egyetlen román csapat sem jutott el), valamint azt is, hogy a Ferencváros egymillió eurós éves fizetéssel alkalmazza edzőjét, Szerhij Rebrovot (az FTC ezt korábban cáfolta, s jelezte, ennél sokkal kevesebbet keres a szakember). Ismét megemlítik, hogy a Nemzeti Sport címlapon hozta a Csíkszereda kupabravúrját.

A két klub magyarországi kormánytámogatását a cikk a román futballban és sportban forgó pénzekhez hasonlítva megállapítja, a közel 6,5 millió euró egyenlő Románia leggazdagabb klubjának, a FCSB-nek az éves bérköltségével,

kétszerese annak az összegnek, amelyet a Liga 1 bajnoka a televíziós jogdíjakból kap, és megfelel az öt legmagasabb állami támogatásban részesülő sportszövetség (evezés, atlétika, torna, birkózás, kézilabda) által az Ifjúsági és Sportminisztériumtól együttesen kapott pénznek.

Román részről csak Valeriu Iftimie, az élvonalbeli FC Botosani tulajdonosa szólalt meg az ügy kapcsán.

„Végül is ez jó pénz a román futball fejlődésére. A Sepsinél nem csak magyar játékosok játszanak, ezért ez nekünk is jó. De Csíkszereda átlépi a határt azzal, nekem se mondhatja senki, hogy csak moldovai játékosokat hozhatok. Ez nagy hiba”

– véli Iftimie, arra célozva, hogy az FK kizárólag magyar nemzetiségű vagy külföldi játékosokat igazol. A Botosani vezetője hozzátette, klubja 200 ezer eurós támogatást kap a helyi hatóságoktól, ami a költségvetésnek nyolc százaléka.

A Sepsi részéről Kertész Dávid alelnök kommentálta a cikket a Digisportnak:

„Normális, hogy ebből a román labdarúgás is hasznot húz, hiszen gyermekek ezrei fociznak a régióban. Ezt a pénzt az utánpótlásközpontba fektettük, amely fejlesztés alatt áll.

Csíkszeredában már látszik is ennek az eredménye.”

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) a román első osztályú labdarúgó-bajnokságba feljutott sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapat mezét mutatja előadása előtt a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2017. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője (b) és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (j).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!