Ország-világ

2021.06.08. 19:45

Magyarország–Írország: gól nélküli döntetlennel ért véget a találkozó

A pénteken kezdődő, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ír csapattal barátságos találkozón, kedden a Szusza Ferenc Stadionban.

A magyar válogatott játékosai a Magyarország - Írország barátságos labdarúgó-mérkőzés után Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese így 11 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozattal várja a kontinensviadalt. Az olasz szakvezető a hajrában csereként beállt Schön Szabolcs személyében újoncot avatott.

A magyar csapat az Eb csoportkörében jövő kedden a címvédő portugálokat, négy nappal később a világbajnok franciákat fogadja a Puskás Arénában, június 23-án pedig a németek vendége lesz Münchenben.

Barátságos mérkőzés:

Magyarország-Írország 0-0

Szusza Ferenc Stadion, 10 000 néző, v.: Daniel Stefanski (lengyel)

sárga lap: Szalai A. (72.)

Magyarország:

Gulácsi (Bogdán, 63.) – Kecskés, Orbán, Szalai A. – Bolla (Lovrencsics, a szünetben), Kleinheisler (Nego, 63.), Nagy Á., Schäfer, Fiola (Hahn, 79.) – Szalai Á. (Schön, 89.), Varga R. (Varga K., a szünetben)

Írország:

Bazunu (Kelleher, a szünetben) – Doherty, O'Shea, Egan, McClean (Manning, 85.) – Cullen, Hourihane (Molumby, 56.) – Knight (Ogbene, 89.), Parrott (Horgan, 56.), Duffy – Idah (Collins, 89.)

A mérkőzés előtt az ír válogatott valamennyi tagja letérdelt, ezzel kifejezve a gyűlölet bármilyen formájának elítélését. A magyar futballisták – ahogy azt előzetesen jelezték – nem térdeltek le, hanem a mezük karján olvasható „Respect” felíratra mutattak. A szurkolók „szép volt fiúk!” rigmussal köszönték meg, hogy a kedvenceik állva maradtak.

A magyar csapat lendületesebben kezdett, mint négy napja Ciprus ellen, szép támadásokat vezetett, ennek ellenére az első lehetőséget az írek hagyták ki, ugyanis Egan a keresztlécre fejelt. Ezt leszámítva viszont egyértelműen Marco Rossi együttese irányította a játékot, sokkal többet birtokolta a labdát, a rivális a félpályát is ritkán lépte át. A magyarok kifejezetten sokszor próbálkoztak távoli lövésekkel, de ezek elkerülték az ír kaput, vagy a védők blokkolták a kísérleteket. A szünet előtt viszont már védenie is kellett a szigetországi kapusnak: Szalai Ádám közeli fejesét nagy bravúrral hárította.

A második játékrész eleje kiegyenlítettebb küzdelmet hozott, a vendégek jobban meg tudták tartani a labdát, ezúttal mégsem kellett olyan sokat várni, hogy dolga akadjon a csereként beállt ír kapusnak, akinek alig tíz perc után Szalai Ádám bombáját kellett hárítania. Javarészt mezőnyjátékkal telt az idő, de egy magyar labdavesztést követően a nemzeti együttesben több mint öt év után ismét szerepet kapó, szintén csereként beállt kapus, Bogdán is szép védéssel mutatkozott be. A hajrában a magyarok tudták fokozni a nyomást, így Szalai Ádám előbb lábbal, majd fejjel is veszélyeztetett, utóbbinál kellett nagyobbat védenie a szigetországi kapusnak, aki aztán Szalai Attila próbálkozásánál is bravúrral hárított. A hosszabbításban mindkét fél próbálkozott egy-egy lövéssel, de gól nem született, így összességében bár a magyarok jobban futballoztak, ezt nem tudták gólra váltani, így békés döntetlennel zárult az összecsapás.

„Kemény mérkőzés volt, amelyen öröm volt újra nézők előtt játszani. Összességében elégedett vagyok a csapattal, remekül védekeztünk, de talán jobban kihasználhattuk volna a lehetőségeink”

– értékelt röviden Stephen Kenny szövetségi kapitány, aki viszont – a csatár Adam Idahhal egyetemben – rendkívül csalódottan beszélt arról, hogy a magyar közönség kifütyülte, amikor a mérkőzés előtt az ír csapat letérdelt a rasszizmus elleni küzdelem jegyében.

Kollégája, Marco Rossi azt emelte ki ezzel kapcsolatban, hogy eddig is megadták, és ezután is megadják a tiszteletet az ellenfeleknek. A szurkolókkal kapcsolatban nem kívánt véleményt alkotni, szerinte őket kell megkérdezni, mi motiválta őket cselekedetükben, ugyanakkor ő hálás azért, hogy minden körülmények között kiállnak a csapat mellett.

„Komoly lépést tettünk előre a Ciprus elleni mérkőzéshez képest, de a várt eredmény, a győzelem ezúttal elmaradt, de legalább a veretlenségi sorozatunk folytatódott. Nem tehetek szemrehányást a játékosaimnak, a befejezéseknél látszott, hogy hiányzik a minőség, de az adott poszton a legjobbjainkra nem számíthatunk”

– mondta a magyarok olasz szakvezetője, aki hangsúlyozta, az Eb-n más taktikára kell számítani a válogatottól, méghozzá arra, amit a ciprusi és az ír válogatott alkalmazott a magyarok ellen, azaz kontrajátékra kell majd alapozni.

„De nincs bennem aggodalom” – tette hozzá.

Rossi megemlítette, hogy

Gazdag Dániel térdproblémával bajlódik, ezért nem szerepeltette egyik felkészülési mérkőzésen sem, de reményei szerint már a portugálok elleni első Eb-meccsen számíthat rá.

A mérkőzés legfontosabb percei:

90+3 – Véget ért a mérkőzés.

90. perc – Schön Szabolcs lövését védte Kelleher.

87. perc – Szalai Ádám próbálkozott újra, ezúttal még távolabbról, lövése mellé ment

86. perc – Szalai Ádám lőtt 18 méterről kevéssel a bal felső sarok mellé.

84. perc – Megint hatalmasat védett Kelleher a szöglet után. Szalai Attila tűzte rá az elé pattanó labdát, de az ír kapus kiszedte a léc alól.

82. perc – Gyönyörű támadás után Szalai Ádám fejelt, Kelleher szenzációsan védett.

76. perc – Szép baloldali akció és némi ír „segítség” után Szalai Ádám került lövőhelyzetbe, de gyengén találta el a labdát.

72. perc – Szalai Attila buktatta Knightot, sárga lapot kapott a szabálytalanságért.

71 perc – Szép labdaszerzés után Fiola Attila adhatott be balról, de pontatlanul tette.

69. perc – Duffy mentett hatalmasat Nego elől, nagy magyar helyzetet megakadályozva ezzel.

68. perc – Bogdán Ádámnak kellett védenie. Egy eladott labda után Idah lőtt kapura a 16-os előteréből, Bogdán szépen ért le a jobb alsó felé tartó lövésre.

62. perc – Kleinheisler beküzdötte magát a 16-oson belülre, éles szögből adott be, Kelleher fogta a labdát.

61. perc – Lovrencsics ívelt magasan a hosszú oldalra, Fiolát elnyomta az ír védelem, nem tudott labdához jutni.

52. perc – Szalai Attila passza volt kissé hosszú Szalai Ádámnak.

46. perc – Elkezdődött a második félidő!

45+1 - Véget ért az első félidő!

39. perc – Szalai Ádám fejelt kapura, a kapus hatalmasat védett.

24. perc – Kleinheisler lövésébe lépnek bele az írek. A vendégcsapat szervezett védelmét egyelőre nehezen sikerül áttörni, de egyértelműen a magyar válogatott irányítja a játékot.

19. perc – Varga Roland lőtt távolról a kapu mellé. Aktívan és kezdeményezően futballozik Rossi együttese, már csak a pontosság hiányzik.

17. perc – Kleinheisler életerős lövése szállt kapu fölé.

15. perc – Fiola adott be a bal oldalról, de a labdája kissé magas lett Bollának.

10. perc – Kleinheisler lőtt kapu fölé egy lecsorgó labdát.

4. perc – Lendületesen kezdte a meccset Marco Rossi csapata, Szalaiék magasan letámadják az íreket.

20:00 – Elkezdődött a mérkőzés! A magyar nemzeti csapat 10 mérkőzés óta veretlen, az írek ellen tovább növelné remek sorozatát.

Korábban írtuk:

Marco Rossi szövetségi kapitány több meglepetéssel is szolgált a kezdőcsapatot illetően, Kecskés Ákosnak, Bolla Bendegúznak és Varga Rolandnak is bizalmat szavazott kedden az írek elleni barátságos mérkőzésen.

A nemzeti együttes pénteken Ciprus ellen 1-0-ra megnyert mérkőzésen pihentetett kulcsjátékosai közül viszont ezúttal a kezdőben kapott helyett a védő Willi Orbán, a védekező középpályás Nagy Ádám és a csatársorban a csapatkapitány Szalai Ádám.

A találkozó, amely a magyarok számára a pénteken kezdődő, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság főpróbája, 20 órakor a lengyel Daniel Stefanski sípjelére kezdődik a Szusza Ferenc Stadionban.

A magyar válogatott kezdőcsapata:

Gulácsi – Kecskés, Orbán, Szalai A. – Bolla, Kleinheisler, Nagy Á., Schäfer, Fiola – Szalai Á., Varga R.

Borítókép: a magyar válogatott játékosai a Magyarország – Írország barátságos labdarúgó-mérkőzés után Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!