Birkózó Eb

2022.04.01. 13:30

Vitek győzött, Kecskeméti és Szilvássy kikapott

A kötöttfogásúak 130 kilogrammos kategóriájában szereplő Vitek Dáriusz győzött, a 63 kilogrammos Kecskeméti Krisztián és a 87 kg-ban érdekelt Szilvássy Erik viszont kikapott nyolcaddöntőjében pénteken a budapesti birkózó Európa-bajnokságon.

A friss U23-as Eb-győztes nehézsúlyú volt az első magyar kötöttfogású fellépője a viadalnak, s az esélyek alapján a hazai publikum bízhatott abban, hogy sikerrel nyitja a fogásnem küzdelmeit, a svájci Delian Hossein Alishahi ugyanis nem tűnt verhetetlennek.

Vitek ennek megfelelően uralta a meccset, igaz, akciót csak egyet mutatott be, az viszont döntőnek bizonyult. Az első menet sokáig meddő állóküzdelmet hozott, alig egy perc után aztán a BHSE tehetsége letolta a szőnyegről ellenfelét (1-0). Előnyét egy perccel később megduplázta, riválisát ugyanis passzivitásért megintették (2-0). Lentről Vitek gyorsan összefogta Alishahit, de nem tudta billenteni, így az eredmény nem változott, viszont az addig látottak alapján a két pont is megnyugtatónak tűnt.

A második menetben a svájci eredménykényszerben volt, nagy erőket mozgósított, ám igazán nem tudta megingatni Viteket, akit egyszer megintettek (2-1), de parterhelyzetben is stabil maradt. A hajrában Alishahi elkeseredetten igyekezett fogást találni, de nem járt sikerrel, Vitek pedig továbbjutott és készülhet a negyeddöntőre, melyben a kategória legendás alakjával, a négyszeres világ- és tízszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes török Riza Kayaalppal találkozik.

Vitek után nem sokkal Kecskeméti Krisztián (63 kg) érkezett a szőnyegre az U23-as vb-második török Ahmet Uyar ellen. A meccs elején egyenlő erők küzdöttek, másfél perc után viszont a magyart intették (0-1), a török pedig lentről szépen emelt és nagy ívben eldobta Kecskemétit (0-5), ezzel nagyon komoly előnyhöz jutott.

A ceglédi birkózó a második menetben hősiesen küzdött, nagy erőkkel támadott, a törököt 45 másodperc után meg is intették (1-5), ám riválisa lentről emelésből nem tudta eldobni. A folytatásban is Kecskeméti ment előre, s egy összekapaszkodásból kiléptette ellenfelét (2-5), de dobnia ismét nem sikerült, ahogy a nagyon passzív török újabb leküldését sem tudta kihasználni, így vesztesen hagyta el a szőnyeget és már csak a vigaszági folytatásban bízhat.

Szilvássy Erik (87 kg) nem volt szerencsés a sorsolásnál, ugyanis már a nyolcaddöntőben összekerült a vb- és Eb-címvédő, a tokiói játékokon harmadik szerb Zurabi Datunsahvilivel. Az esélyes egyértelműen a georgiai származású kötöttfogású volt, ám a meccsen nem kerekedett Szilvássy fölé, viszont stabil védekezésével és jó taktikájával le tudta őt győzni.

Az első menetben a feltűnően passzív Datunashvilit intették (1-0), a magyar viszont lentről nem tudott akciót csinálni, így előnye a második menet első percében eltűnt, miután visszaintették (1-1). Parterben Szilvássy kiválóan védekezett, így megtartotta esélyét a győzelemre, de ehhez akciót kellett volna csinálnia, ám állásból és lentről sem volt eredményes, így pedig Datunashvili a lehető legminimálisabb különbséggel, később szerzett ponttal győzött.

Kecskemétihez hasonlóan Szilvássy is vigaszágra kerülhet, ha legyőzője döntőbe jut.

A pénteki folytatásban Lévai Zoltán (77 kg) is szőnyegre lép, méghozzá a 2017-es vb-győztes, szerbiai magyar Nemes Viktor ellen.

Borítókép: Vitek Dáriusz (pirosban) küzd a svájci Delian Hossein Alishahi ellen a kötöttfogásúak 130 kilogrammos súlycsoportjának selejtezőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 1-jén. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!