Eb-selejtező

2022.08.10. 21:30

Kikapott a magyar férfi röplabda-válogatott Szlovákiában

A magyar férfi röplabda-válogatott három szettben kikapott szerdán a szlovák csapattól Nyitrán az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában.

Koch Róbert szövetségi kapitány egy győzelemmel és két vereséggel, négy ponttal álló válogatottja szombaton újra a szlovákokkal találkozik, akkor hazai pályán a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.

A selejtezőből a csoportelsők mellett a négy legjobb második jut ki a jövő őszi, olasz, bolgár, északmacedón és izraeli közös rendezésű kontinenstornára.

   Európa-bajnoki selejtező, F csoport, 3. forduló:
Szlovákia-Magyarország 3-0 (20, 22, 22)
---------------------------------------
a legeredményesebb játékosok: Michalovic 23, illetve Horváth K. 14, Pesti 11
   A csoport másik mérkőzésén:
Spanyolország-Georgia 3-0 (5, 14, 15)
   Az állás: 1. Spanyolország 8 pont, 2. Szlovákia 6, 3. Magyarország 4, 4. Georgia 0

A magyar együttes, amely 34. az európai ranglistán, a spanyolok ellen bravúrral pontot szerzett, majd simán nyert Georgia otthonában, így négy ponttal várta a hárompontos szlovákok (23.) elleni összecsapást.

Koch Róbert dolgát nem könnyítette meg, hogy amúgy is foghíjas csapatának létszáma tovább apadt, betegsége miatt ugyanis a szélső ütő Blázsovics Péter nem tudott a válogatottal tartani. Ezúttal is hiányzott a csapatkapitány Szabó Alpár: a center édesapja a közelmúltban hunyt el, tiszteletére a játékosok és a stábtagok fekete gyászszalagot viseltek a karjukon.

A szövetségi kapitány kezdőcsapatába visszatért a feladó Magyar Bálint, Gergye Roland és Pesti Marcell pedig a georgiai meccshez hasonlóan újra lehetőséget kapott.

A 2001 óta első Eb-szereplésükre vágyó magyarok a nyitó szett közepéig tartani tudták a lépést riválisukkal. A szlovákok sáncmunkája és nyitóteljesítménye ezt követően alaposan feljavult, és bár Koch feladó- és feladóátló-cserével frissített, a hazaiak a hajrára kialakított négypontos fórjukat megtartva előnybe kerültek.

A második játszmára visszajött Magyar és Pesti is, a vendégek pedig remekül kezdtek, így hamar négy ponttal elhúztak. A 2007 óta minden kontinenstornán résztvevő hazaiak 10-10-nél utolérték a magyarokat, de a Koch-tanítványok a vezetést nem engedték ki a kezükből és jó, illetve olykor szerencsés megoldásokkal sokáig előnyben voltak. A szlovákok a felvonásban 18-17-nél voltak először előrébb, a magyarok pedig előbb nyitásrontásaik, majd támadásban választott rossz megoldásaik miatt ezt a játékrészt is elveszítették.

A harmadik etapot is jól kezdte a Koch-csapat, hárompontos előnyt épített ki, de a korábbi kazincbarcikai edző, Marek Kardos edzette szlovákok sorozatban szerzett négy ponttal fordítottak. A hazaiak legjobbja a korábban az olasz és az orosz bajnokságban is megfordult 32 éves feladóátló, Peter Michalovic volt, akinek támadásait csak elvétve tudták lekövetni a magyarok. Az ő vezérletével a szlovákok fokozatosan növelték előnyüket, és bár a vendégek jó hajrával mínusz egyre visszazárkóztak, a harmadik játszma megnyerésével a hazaiak kisvártatva lezárták az összecsapást.

A 87 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Michalovic volt 23 ponttal, a magyaroktól Horváth Kristóf 14 pontig jutott.

A mérkőzés eredménye abszolút nem tükrözi a játék minőségét. Természetes az elkeseredettség, de vagy nyerünk, vagy tanulunk belőle 

- értékelt a magyar szövetség honlapjának a találkozó után Koch Róbert.

A szövetségi kapitány kiemelte, az ellenfél jól kihasználta a hazai pálya előnyét, egy katlanban játszottak komoly közönség előtt.

"Minden szettben fontos szituációkban rossz döntéseket hoztunk, ez döntötte el a mérkőzést. A blokktaktika betartásában rengeteget kell fejlődnünk, de bízom benne, hogy a sérülés- és betegséghullámból szombatig kilábalunk és hosszabb lesz a kispadunk. A fejlődés látszik, nekem ez a legfontosabb" - nyilatkozta a tréner.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!