Európa-liga

2022.10.27. 20:46

Óriási bravúr: csoportelsőként jutott tovább az El-ben a Fradi!

A Ferencváros 1-1-es döntetlent játszott a vendég AS Monaco együttesével a labdarúgó Európa-liga csoportkörének ötödik fordulójában, ezzel eldőlt, hogy az utolsó kör eredményeitől függetlenül csoportelsőként továbbjut, és biztos nyolcaddöntős résztvevőként várja a kupasorozat tavaszi folytatásában az egyenes kieséses szakaszt. Legutóbb 2004-ben a Debreceni VSC volt még versenyben magyar csapatként egy kupasorozat tavaszi szezonjában.

Így ünnepeltek a Ferencváros játékosai a továbbjutást jelentő, döntetlenre végződő meccs után

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

 

Az 1-1-es döntetlennel végződő mérkőzés eredménye azért jelentős, mert a Ferencváros ezzel a pontszerzéssel egész biztosan csoportelső, így az utolsó fordulóban már tét nélkül játszhat a török Trabzonspor otthonában. 

 

Amit ma a Fradi elért, 2004 óta nem látott szenzációt jelent: legutóbb ekkor volt ugyanis példa arra, hogy (a Debreceni VSC képviseletében) még versenyben volt magyar csapatként egy kupasorozat tavaszi szezonjában.

A csapatokat a ferencvárosi szurkolók hatalmas kifeszített molinóval fogadták, melyen egy zöld színű Forma-1-es autó száguld az "Europa League" felirat felé, a visszapillantóban az AS Monaco és a Trabzonspor látszott, míg a pálya szélén a Crvena zvezda autója füstölt.

Elképesztő élőképpel nyitottak a Fradi szurkolói az Arénában: a Ferencváros Forma-1-es autója előzi a monacóit
Fotós: Csudai Sándor / Forrás: rigo

A találkozón Wissam Ben Yedder sarokkal szerzett vezetést a vendégeknek a 30. percben. Az egyenlítést és a tavaszi folytatást jelentő gólt Kristoffer Zachariassen lőtte a 82. percben. 

 

A nyolcaddöntőt jelentő csoportelsőséghez az is kellett, hogy a kvartett másik mérkőzésén a szerb Crvena zvezda legyőzte a török Trabzonsport.

 

A csoportkör utolsó, hatodik fordulójában a Ferencváros a Trabzonspor vendége lesz jövő csütörtökön.

Kristoffer Zachariassen gólöröme
Fotós: Csudai Sándor / Forrás: Origo

A hazai játékosok lendületesen kezdtek, a meccs elején mégis a Monaco járt közelebb a gólhoz, előbb les miatt érvénytelenítették a találatát, majd egy támadáson belül több helyzete is volt, de Dibusz és a védők blokkjai megakadályozták a vendégcsapat vezetését. 

A kezdeti nehéz percek után többnyire mezőnyben zajlott a játék, így nem fenyegette veszély a kapukat. Alapvetően érződött, hogy a monacóiak kezdték rosszabb helyzetből a találkozót, ezért nekik nem felelt meg a döntetlen: irányították a játékot, de kevés veszélyt jelentettek Dibusz kapujára. A magyar bajnok a gyors ellentámadásokban bízott, azonban ezek sem futottak olyan hatékonysággal, ahogyan szoktak.

 Fél óra elteltével a meddő mezőnyfölény ellenére kissé váratlanul került előnybe a vendéggárda Ben Yedder szép, sarkazós találatával. 

A gól után ugyanabban a mederben folytatódott a meccs: mezőnyjáték zajlott monacói fölénnyel a szünetig.

A Ferencváros energikusabban kezdte a második félidőt, ennek megfelelően öt perc alatt több jó akciót vezetett, mint az egész első félidőben, azonban a befejezések rendre pontatlanok voltak, így Nübelnek továbbra sem akadt komoly dolga. A hercegségi csapat ekkor már elsősorban a védekezésre és az eredmény tartására koncentrált, de egy ízben szabadrúgást követően helyzete is akadt. A játékrész derekán valamelyest alábbhagytak a hazai rohamok, ekkor a riválisnak is volt néhány ígéretes akciója. A hajrában azonban ismét fokozta a nyomást a magyar bajnok, ez pedig eredményre is vezetett Zachariassen révén. 

A zöld-fehérek a - hosszabbítással együtt - hátralévő tíz percben megőrizték a számukra kedvező eredményt, így sporttörténelmi sikert arattak, mert első magyar csapatként továbbjutottak a csoportjukból bármelyik európai kupasorozatot tekintve.

A Fradi kezdője két helyen tért el a hétvégi Puskás Akadémia felett győzedelmeskedő csapattól. Az Origo szerint a sárga lapok miatt eltiltott Mats Knoester helyét Botka Endre vette át a védelem közepén, a brazil Marquinhos helyére pedig a bosnyák Amer Gojak került be a kezdőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!