Karszalag

Szilágyi László

Jürgen Klopp fújt ébresztőt, Hugo Lloris csatlakozott hozzá. A Liverpool német menedzsere után a Tottenham kapusa, a francia válogatott csapatkapitánya is egyértelművé tette, hogy a labdarúgók nem arra valók, hogy a tevékenységük közben különböző ideológiát népszerűsítsenek. Ők elsősorban futballisták, akiket azért fizetnek, mert a szórakoztatóipar dolgos katonái, és az a dolguk, hogy kiszolgálják a széles közönségréteget. Ezért nincs helye különböző ideológiák oktalan reklámozásának, a futballista meze és a csapatkapitány karszalagja nem arra való, hogy üzenetet közvetítsen. 

Lloris a héten jelentette be, hogy nem fog szivárványszínű karszalagot viselni a katari világbajnokságon, mert tiszteletben tartja a rendező ország törvényeit.

 Ugyan nem ő és a francia válogatott lesz a gátja egy pályán kívüli emberi jogi kiállásnak, de amint kimegy a stadionba, és a hazáját képviseli, nem jut eszébe bármilyen népszerű üzenet megjelenítése a csapatkapitányi karszalagján, mert ez nem tartozik a munkaköri leírásába, és ő futballozni akar Katarban, nem ideológiákkal foglalkozni. 

A szivárványos karszalag viselése a katari vb-n a diszkrimináció elleni kampány része, amelyet a holland válogatott kezdeményezett One Love néven. A Nemzetközi Labdarúgó-­szövetség, a FIFA szabályai ugyanakkor tiltják a válogatottaknak, hogy saját maguk által tervezett karszalagot viseljenek a játékosok. Az angol Guardian számolt be elsőként Lloris „semleges” kiállásáról, az ideológiáktól mentes szalag viselésének fontosságáról. A nemzetközi szak­sajtóban vegyes fogadtatása volt Lloris bejelentésének: egyesek tudni vélik, hogy a Tottenham kapusának inába szállt a bátorsága, mások sokkal bátrabb kiállásra biztatták a francia világbajnok csapatkapitányt. 

Pedig a helyzet nem sok konfliktust rejtett magában, mégis sikerült megtalálni Llorist, akinek az az egyetlen bűne, hogy kizárólag a munkájára szeretne koncentrálni a katari világbajnokságon. 

Katar nem támogatja, sőt, bünteti a szivárványszínű kultúra hirdetését, és mivel Katar rendezi a vb-t, épeszű ember nem akar ujjat húzni a közel-keleti arab emírséggel. Hugo Lloris épeszű ember, az ideológiáktól megtisztított futballról papoló Jürgen Klopp szintén. Klubszimpátiára és ideológiai hovatartozásra való tekintet nélkül mindkét futballszereplő megérdemli a tiszteletet. Ők már letettek valamit az asztalra. Most a csapatkapitányi karszalagról akarják lefejteni az ideológiát. Talán érdemes hinni nekik.