Lelkesen készül

2023.05.11. 10:37

Madarász Viktóriának egy nagy álma válik valóra a budapesti atlétikai vb-n

A gyalogló Madarász Viktória 25 évvel ezelőtt még önkéntesként vett részt a budapesti kontinensviadalon, idén pedig már Európa-bajnoki bronzérmesként állhat rajthoz az atlétikai világbajnokságon.

MW

Madarász Viktória

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Nekem mindig is nagy álmom volt, hogy hazai közönség előtt versenyezzek. Az 1998-as Eb-n önkénteskedtem, és iszonyatosan tetszett az egész hangulat, ami a stadionban is volt, mivel én kint is dolgoztam a maraton és a gyaloglás alatt, őrületes volt

– nyilatkozott az MTI-nek Madarász Viktória. Kiemelte, hogy „bár a gyaloglás nem a stadion környékén lesz, de remélem a korai időpont ellenére is sokan jönnek majd szurkolni.”

A 37 éves Madarász – aki a tavalyi, müncheni Eb-n lett harmadik – az elmúlt két hétben Madridban és a portugáliai Rio Maiorban indult, ezeken a versenyeken a körülményekhez képest jól szerepelt (19 és 12. hely). Az újpesti sportolónál ugyanis tavaly decemberben szívburokgyulladást állapítottak meg, ami lényegesen átalakította a felkészülését.

„Edzésen nem kaptam úgy levegőt, és volt, hogy otthon is rosszabbul éreztem magam. Ugyan volt egy kisebb náthás betegségem decemberben, de mivel nem voltam lázas és a közérzetem sem volt olyan nyomott, ezért úgy gondoltam, hogy nincs mese, menni kell edzeni” – emlékezett vissza a 11-szeres országos bajnok gyalogló, aki azután ment el kivizsgálásra, hogy a tünetek nem múltak el. A diagnózist követően az egészségét tartotta szem előtt, és a felkészülése további részében az orvosi utasításokat betartva óvatosabban edzett.

„Nehéz lelkileg elfogadni, hogy volt egy cél, egy álom, és nem tudom ezt úgy megcsinálni, ahogy szeretném, de ez van, most az egészségem mindennél fontosabb” – hangsúlyozta. Hozzátette, „amit lehet ebből, azt megpróbálom kihozni és felkészülni a világbajnokságra, de így időeredményt vagy helyezést nem is tudok mondani. Másrészről jön a jó idő és egyedül kell végigtalpalnom az edzéseket” – utalt ezzel edzője, Rácz Sándor távollétére, aki teljes munkaidős beosztása mellett mindössze néhány edzőtáborba tudja segíteni munkáját.

„A szülők, ismerősök próbálnak segíteni abban, amiben tudnak, hogy ne egyedül kelljen 2-3 órát köröznöm, meg amikor lehet, az edzőm is próbál elszabadulni” – fogalmazott.

Madarász Viktória még két viadalon fog részt venni a vb-ig, június 9-én Litvániában, 17-én pedig Szlovákiában. A 35 km-en országos csúcstartó a nehézségek ellenére nagyon várja már a budapesti vb-t, bár sajnálja, hogy nem rendeznek felkészülési versenyt a vb útvonalán.

A budapesti atlétikai világbajnokság Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, amelyet augusztus 19. és 27. között rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!