biztos lábakon

2017.11.16. 23:34

Jelentősen csökkent a magyar gazdaság sérülékenysége

A Moody's szerint ezt több tényező is alátámasztja, például a sok lábon álló gazdaság, és a magyar kormány elkötelezettsége a szigorú költségvetési politika mellett.

Jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége, és ez is a „Baa3” befektetési ajánlású, stabil kilátású osztályzattal nyilvántartott szuverén magyar adósprofil pillérei közé tartozik – áll a Moody's Investors Service csütörtök este Londonban ismertetett éves országjelentésében.

A Moody's hitelminősítő szerint besorolási korlátot jelent ugyanakkor a magyar közadósság-ráta, amely még mindig számottevően meghaladja a cég által a „Baa” osztályzati sávba sorolt többi szuverén adós mediánértékét. A hitelminősítő arra számít, hogy a választások közeledtével rövid távon bizonytalanabbá válik a magyar költségvetési politika.

Fontos a költségvetési szigor

A jelentés szerint azonban a magyar kormány elkötelezetten törekszik arra, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, és a Moody's ennek alapján azzal számol, hogy az államadósság-ráta a következő években fokozatosan ugyan, de tartósan tovább csökken.

A hitelminősítő jelenlegi előrejelzése az, hogy a GDP-arányos magyar államadósság 2018-ban 71 százalék körüli szintre mérséklődik a 2016 végén mért 73,9 százalékról. (Hasonló államadósság-pályát valószínűsített minapi elemzésében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is.)

További adósságcsökkenéssel számolnak

A Fitch múlt pénteken felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság „BBB mínusz” szintű – a Moody's és a harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's magyar szuverén besorolásával azonos – osztályzatának kilátását.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a GDP-arányos államadósság-ráta 2019-re 69 százalékig csökken tovább.

A Fitch is megjegyezte mindazonáltal, hogy ez magasabb az általa „BBB” kategóriásként nyilvántartott többi szuverén adós mediánértékénél, amely 42 százalék.

Jövőre is stabil növekedés lehet

A hitelminősítő előrejelzése az, hogy a magyar hazai össztermék az idén 3,5 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal növekszik.

A cég szerint a magyar gazdaság hosszú távú növekedési kilátásait terhelő tényezők között van az egyre feszesebbé váló, a szakképzett munkaerő heveny hiányával jellemzett munkapiaci helyzet, valamint az erőteljes ráutaltság az EU-folyósításokra, amelyek csökkenhetnek a következő finanszírozási ciklusban.

A Fitch Ratings a magyar osztályzati kilátás javításához fűzött múlt heti elemzésében ennél derűlátóbb növekedési előrejelzést adott: a cég elemzői az idén 3,7 százalékos, 2018-ban 3,5 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban a tavalyi 2,2 százalék után. A Fitch szerint a gyorsulás elsődleges hajtóereje a hazai fogyasztás, amelyet az erőteljes munkapiaci helyzet, a gyors bérnövekedés és a kordában tartott infláció segít.

A Moody's csütörtöki elemzése szerint felhajtóerőt adhat a magyar államadós-besorolásnak, ha javulnak a gazdasági és költségvetési mérőszámok, és ennek eredményeként a közadósság-teher a vártnál gyorsabban közelít a Magyarországhoz hasonló besorolású szuverén adósok alacsonyabb mediánértékéhez.

A Moody's szerint lefelé ható nyomás alá kerülhet ugyanakkor a magyar adósosztályzat, ha a költségvetési hiány kordában tartása, vagy az elsődleges többlet elérése melletti kormányzati elkötelezettség gyengülésének jelei mutatkoznának, vagy ha a növekedési kilátásokat gyengítő szakpolitikai döntések születnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában