Elismerés

2023.06.03. 19:31

Már tíz nemzetközi díjat nyert a szekszárdi vonatkozású film

Már tíz nemzetközi díjat nyert A röpülő falu című magyar rövidfilm. A Babits Mihály hasonló című novelláján alapuló filmben szekszárdi kötődésű színész formálja meg a szekszárdi származású költőóriást.

TEOL

A röpülő falu a legutóbb Hollandiában, az iPhone Film Festival zsűri nagydíját és a legjobb operatőrnek (Szentiványi Gábor) járó díjat nyerte el.  A közel harminc perces film 1919-ben röpíti vissza a nézőt, bemutatva, hogy miként kellett menekülniük a románok elől a magyaroknak Erdélyből.

Sinkovits-Vitay András és Adorjáni Bálint a filmben (Forrás: YouTube)

A történet szerint az Adorjáni Bálint által alakított Babits Mihály betér egy vendéglőbe vacsorázni, ahol egy Erdélyből menekült idegen (Sinkovits-Vitay András) mellé kell leülnie. A férfi mesél Babitsnak a címszereplő röpülő faluról, ami egy falunyi erdélyi magyar kényszerű vándorlásának története, természetfeletti elemekkel kiszínezve.

A Babits kevésbé széleskörben ismert novellája alapján készült rövidfilm – melyben két ember beszélget egy asztalnál – készítésekor jókora kihívás volt megjeleníteni magát a repülő falut, illetve az azt bemutató víziót – árulta el Gyarmati-Paor Zoltán rendező a Magyar Nemzetnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!