egészség

2018.02.01. 17:30

Népszerű lett a sportos életmód

Balázs László, illusztráció: Shutterstock

– Az évben két olyan periódus van, amikor az emberek többségének fejében megfordul, hogy diétával, életmódváltással megszabadul a felesleges kilóitól – mondta Asztalos Adrienn fitneszoktató, a szekszárdi FITT Fitness vezetője.

– Ez általában a nyári szabadságolások után szeptemberre, illetve a karácsonyi ünnepek után decemberre esik. Ekkor jelennek meg a médiában is a különböző fogyasztó- és csodaszerek, fitneszeszközök. Széles a kínálat, és az emberek néha nem tudnak eligazodni a sok információ között. Mintegy 30 százalékos növekedés tapasztalható ebben az időszakban: a konditermekben, csoportos fitneszórákon és a személyi edzéseken is többen vannak. Mindenki a saját igényeinek megfelelően választ mozgásformát, edzőt, aki segít abban, hogyan induljon el a változás útján.

Az „újoncok” között találunk újrakezdőket, újévi fogadalmat tevőt, és azokat, akik bérletet kaptak karácsonyra.

– Három csoportra oszthatjuk a szabadidősportok gyakorlóit – folytatta a tréner.

– Az első körbe azokat soroljuk, akik rendszeresen mozognak és egész évben tesznek az egészségükért, a jobb közérzetért. Második csoportba tartoznak a kampányszerűen edzők. Ők az év különböző szakaszaiban jelennek meg nagy lelkesedéssel, aztán eltűnnek. Náluk a motiváció az edzők biztatása és a csoport hatására sem tartós. Ők azok, akik azt gondolják, hogy az évek alatt felhalmozott kilókat két hét alatt ledobják. Végül vannak a kezdők, akik félve lépik át az edzőterem ajtaját. Kondi-, fitneszbérletet általában azok kapnak ajándékba, akik rendszeresen látogatják az edzőtermeket. Tapasztalataink alapján saját belső motiváció vezérli azokat, akik felkeresnek minket csoportos, vagy személyi edzőket.

Fontosak a kitűzött célok, hogy a kitartását ne veszítse el a fogyni akaró személy.

– Annak, hogy valaki rendszeresen mozogjon és mértékkel táplálkozzon, több összetevője van – közölte Asztalos Adrienn. – Fontos, hogy valaki belül elhatározza, hogy változtatni szeretne. Másodsorban, hogy a környezet és a család támogassa ebben, vagy ha nem támogatja, ne is akadályozza a tevékenységében. Ha mindez megvan, akkor alapvető, hogy első alkalommal, kivel beszél, találkozik az illető. Edzőtermünkben az a tapasztalat, hogy első körben telefonon keresnek meg minket, hogy milyen edzést ajánlunk, hogyan táplálkozzanak, milyen ruházatra van szükség. Mindenképpen személyes találkozót javaslunk, hiszen fel kell mérnünk, hogy a jelentkezőnek milyen a testalkata, hozzáállása. Megmutatjuk a termet, az állapotfelmérés alapján elmagyarázzuk, hogy melyik óratípussal érdemes kezdeni. Olyan edzőhöz irányítjuk, illetve edzéstípust ajánlunk a kezdőnek, ami a szintjének megfelel, és ahol a kezdeti nehézségek ellenére sikerélmény érhető el. Fontos tudatosítani, hogy a változás nem egy hét alatt látszik, türelem és kitartás kell.

Az egészséges, sportos életmód túlnőtt a divathóborton, egyre többen változtatnak drasztikusan életvitelükön.

– Szerencsére egyre többen vannak, akik nem a médiareklámoknak bedőlve vásárolnak különböző fitneszeszközöket – amivel otthon helytelen testtartással mozognak –, és vesznek meg porokat, amivel lefogyhatnak – jelezte az edzőterem vezetője. – A 30 év feletti korosztály célzottan keresi azokat a helyeket, ahol tanácsot adnak, segítenek az életmódváltásban. Szerencsére kezd beépülni a közgondolkodásba, hogy ne drasztikusan változtassunk, hanem folyamatosan, fokozatosan tegyünk lépéseket azért, hogy egészségesebben éljünk.

Népszerűek a csoportos edzések

Asztalos Adrienn hozzátette: mindenkinek más az állóképessége és mozgáskoordinációja. Az egyénre szabott edzésterv előnye, hogy a tréner csak a vendégre koncentrál, az ő igényeire támaszkodva fejlődésének figyelemmel kísérésével növeli a terhelést. Azonban van akit a csoport, a társak segítenek és hoznak lendületbe. A csoportos fitneszedzéseken is megvan a rendszer, ami a kezdőtől a haladó mozgás felé visz. A csoportos órák egyre népszerűbbek, hiszen a csapat összetartó ereje mindig ösztönöz. A klasszikus cardio és súlyzós edzések mellett egyre látogatottabbak a jóga és pilates foglalkozások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában