Aztakeservit

2018.04.20. 11:30

Hat köbméternyi szemét gyűlt össze

Közel kétszáz önkéntes vett részt a dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület negyedik szemétszüretén. Az akció és az évek óta tartó kezdeményezések sikeresek: a Duna-parton egyre kevesebb a szemét.

Vida Tünde

Körülbelül hat köbméternyi PET palackot és egyéb hulladékot sikerült összegyűjteni a dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület negyedik szemétszüretén. Ez jóval elmarad a korábbiaktól, hiszen 18-22 köbméternyi szokott lenni, de ez esetben éppen ez az eredményesség jele.

Ferenczi Zsolt, az egyesület elnöke úgy fogalmazott, beérett a dolog: minden évben tanultak, fejlődtek valamit, így idén tökéletesre sikerült minden, beleértve a szemétszállítást, csakúgy, mint az esti koncerteket. A cél most is az volt, hogy a Duna-partot tisztítsák meg az eldobált szeméttől, műanyag flakonoktól. Az összegyűjtött hulladékot szelektálva szállította el az NHKV Zrt. és a Dunanett Nonprofit Kft.

– Vízimádók vagyunk – ezzel magyarázta Ferenczi Zsolt azt, hogy ezt a célterületet választották. Nemcsak a vízzel kapcsolatban éreznek felelősséget, ezért a város többi területére is kiterjed a figyelmük. A mezőőrökkel, az önkormányzattal összefogva kezdték meg az Előszállás és Nagykarácsony felé vezető út környékén felszámolni az illegális lerakókat.

– Ez keményebb meló, oda küldjük az „elit alakulatokat”, akik nem ijednek meg, ha állattetem, üvegszilánk is van a szemét között – mondta Ferenczi Zsolt. Arról is beszámolt, hogy természetesen a megelőzést legalább ennyire fontosnak tartják, ezért betonkordonokat helyeznek ki, hogy megakadályozzák a hulladékok illegális lerakását.

– Jó néhány csekket, számlát találtak, tehát be tudják azonosítani a szemetelőket. Ők semmiféle szankciót nem alkalmazhatnak, de megesett már, hogy felkeresték a szemetelőket, hogy arra ösztönözzék, gondolkodjanak el tetteik következményén. Más lépést nem terveznek, nem ellenségeket akarnak gyűjteni, hanem szövetségeseket.

A szemétszüret ötletét a tiszai PET Kupa adta, ezt formálták az adottságokhoz és elképzeléseikhez. – Gondoltuk éhesek lesznek, ezért szerezzünk húst, szomjasak lesznek, szerezzünk bort, pálinkát – vázolta a program születését Ferenczi Zsolt. Hangsúlyozta, akik vállalkoznak arra, hogy mások után szemetet szedjenek, megérdemlik, hogy egyenek-igyanak, utána hallgassanak jó zenét. Ennek megteremtésében támogatókra is számíthatnak, az ő adományaik a költségek 20-30 százalékát teszik ki, ezen felül saját erőforrásokra építenek. Pályáznak, illetve az egyesületnek vannak saját bevételei.

Nem káromkodás, buzdítás

A dunaföldvári lokálpatriótákból álló csapat a természetvédelmet, a sportot és az alkotást ötvözi projektjeiben. Az Aztakeservit – bár sokan hiszik – nem egy káromkodás, hanem egy buzdítás, ösztönzés. A különleges nevet viselő csapat 2015-ben alakult, azóta duzzad a társaság. Az egyesület elnöke, Ferenczi Zsolt azt mondta, hullottak ki, jöttek újak. – Nem vagyunk egyszerűek, mi nem kertelünk, mindent egy falkában megtárgyalunk – árulta el. Azt mondta, jó a csapat, mostanra letisztult, megvannak az emberek minden posztra, s mindenki tudja és teszi is a dolgát, a többieket ezzel csak akkor „terheli”, ha valami hiba kerül a rendszerbe. Hol szemétszobrot készítenek, hol közterületeket csúfító falakat díszítenek, varázsolnak egyedivé. Országszerte ismerik és hívják őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában