életmód

2018.05.29. 11:30

Ilyen volt az ember eredeti életállapota

Több mint húsz éve kezdett emukat tartani Szentes Zoltán. De most leépíti az állományt. Inkább méhekkel, juhokkal foglalkozik és gyümölcsfákat telepít Kisvejke belterületéhez közeli birtokán.

Wessely Gábor

Dimbes-dombos területen, húsz hektáron gazdálkodik Kisvejke mellett Szentes Zoltán. A 45 éves állattenyésztő mérnök elvégezte a vadgazdálkodási kiegészítő szakot is. Szeret több lábon állni, sok mindent kipróbálni. Struccokkal, mangalicákkal és szarvasmarhákkal már nem foglalkozik. A befektetett munka ezeknél nem állt összhangban a jövedelmezőséggel. Most főleg a méhészkedés tölti ki napjait, de juhai, gyümölcsfái és emujai is vannak.

– A faluban volt egy ingatlanunk – mondja –, de kinőttük, és 2006-ban megvettük ezt a legelőt. Teljesen berendezkedtünk, a feleségem elvégzi a házi, ház körüli munkát, én meg a többit. A gyerekünk a závodi óvodába jár. Busz viszi, hozza.

– És télen? A ház eléggé benn van a völgyben. Mi történik, ha leesik a hó?

– Akkor szerencsére pihenünk. A kocsikat a műút közelében hagyjuk, hogy ha szükséges, tudjunk mozogni.

– Víz, villany, térerő van?

– Kutat ástam, a lakás onnan kapja a vezetékes vizet, és a szennyvízelvezetést is hasonló módon oldottuk meg. Villany nincs, de akkus, ledes világításunk van. Tévé nincs, számítógép nincs, viszont a térerő nagyon rendben van, mobiltelefonnal minden és mindenki elérhető. A hűtő néha hiányzik, de ami romlandó, azt a kútba leengedem, és friss marad. A tévé nem hiányzik. Néha, ha vendégségbe megyünk, szoktam játszani a távirányítóval. Kapcsolgatom, de tíz perc után elunom. A természetfilmeken kívül semmi olyasmit nem találok, amit érdemes lenne nézni.

– Később, idősödve is tud majd így élni?

– Szerintem ez az ember eredeti életállapota. A városi nyüzsgés inkább a furcsa, életidegen. Én itt maradok, mert ez az otthonom. Innen csak a temetkezési vállalat szállíthat el.

– A területet a birkák tartják karban?

– Az a cél, csak egyelőre még nem akkora az állomány. Valamivel száz fölötti az anyajuhok száma. Szeretném 150-re felfejleszteni. Persze nem kóborolhatnak mindenfelé. A méhes, a gyümölcsös tiltott zóna. Ültettem hétszáz kajszibarack-csemetét. Még folytatom a telepítést, mert a kiszemelt terület körülbelül 1300-at bír el. Gyarapodnak a méhcsaládok is. Egyelőre 33 van, meg körülbelül húsz raj. A tervem száz termelő család beállítása. Nem ijedek meg a munkától, de a lelkesedésem alábbhagy, amikor látom, hogy a virágméz átvételi ára hatszáz forint kilónként, a boltban meg háromezerért adják a cukorszirupos kotyvalékot.

– És az emuban van pénz?

– Nem mondhatnám. Egy időben keltettem is, húsfeldolgozóknak szállítottam, magam is készítettem emukolbászt. Kihoztam belőle, amit lehetett, most már a leépítésen gondolkodom. A rendszerváltás után egy Baranya megyei tenyésztő hozott be néhányat Kanadából. Tőle vásároltam az első párt, 1997-ben. Jelenleg hat madaram van, de ötöt elvisznek a jövő héten.

– Mi lesz helyette?

– Egy újjáépítési szakasz következik. Modernizálom az építményeket, aztán átgondolom, hogyan tovább. Ismeretlen dolgokba belevágni már nem nagyon akarok, de egy halastavat régóta tervezek...

A futómadárnak nincs mellehúsa

Szentes Zoltán 1997 óta foglalkozik emukkal. Egy ideig struccot és nandut is tartott. A tojásokat a maga építette gépben keltette ki. Bérkeltetést is vállalt. Az emucsibe 50–56 napra kel ki a tojásból. Kapcsolatba került olyan egyéni vállalkozókkal, akik nyugati piacra szánt élelmiszer-ipari termékeket – kolbászt, szalámit, virslit – és kozmetikumokat állítanak elő a futómadarak húsából, zsírjából, csontjából. Az emu zsiradékából kisajtolt olaj például sebgyógyításra és bizonyos bőrbetegségek kezelésére nagyon alkalmas. Húsa egyedi ízű, vörös. Mellehúsa szinte semmi nincs, hisz a futómadarak jellemzője, hogy a szárnymozgató izmaik elsatnyultak. A combjuk viszont annál nagyobb! Egy struccé tíz kiló fölötti, de egy emué is 5-6 kilós. Nem kényesek, idomulnak a magyarországi klímához, jól bírják a telet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában