úszásoktatás

2018.07.09. 11:30

Több esztendőre van szükség a vízbiztos úszástudáshoz

Vízben játszani minden gyerek szeret. A víz azonban veszélyes közeggé válhat, éppen ezért fontos a megfelelő úszástudás és az alapvető szabályok ismerete.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

Tavalyi adat szerint az elmúlt tíz évben százöt ember vesztette életét a Balatonban. A hatóságok szerint odafigyeléssel a legtöbb tragédia megelőzhető lenne. Az elemi ismeretek mellett szemléletváltásra lenne szükség más területen is. A felnövekvő generáció jelentős része nem tud úszni, nem tudja, mit szabad és mit nem a vizekben és a tóparton, nincsenek tisztában a veszélyekkel, kockázatokkal.

– Az általános iskola második és ötödik osztályában van fél-fél évig úszásoktatás – mondta Póth Gábor úszásoktató. – Ez arra jó, hogy a gyerekek megkedveljék a vizet, szert tegyenek bizonyos szintű vízbiztonságra, de stabil úszástudást nem ad. Ez a jártasság nem olyan, amellyel mondjuk egy szabadvizes strandon be lehet engedni egyedül a vízbe – tette hozzá. Ismertetése szerint általános iskola alsó tagozatában mindenképpen szükség lenne minimum két év, de inkább három év rendszeres úszásoktatásra, amely heti egy úszásórát jelentene. Ez beilleszthető lenne a mindennapos testnevelés kereteibe.

Ugyanakkor a szülőknek sok esetben problémát okoz a gyerekek uszodába történő eljuttatása, kísérése. Ahol nincs uszoda, nem tudják biztosítani az oktatást. Az erősítés szükségességét a kormány is érezte, összesen ötven tanuszoda megépítésére tett ígéretet a kabinet, ezek közül eddig kettőt adtak át. Több településen elindultak az építkezések, máshol már megtörtént az ünnepélyes alapkőletétel.

Az oktatásra jó alternatívát jelenthet az évtizedek óta működő egyesületi úszásoktatási rendszer.

– A Szekszárdi Sportközpont Nkft. úszószakosztályában működő iskolában tanulhatnak meg úszni a gyerekek. Az uszoda bezárása után is sikerült továbbvinni a korábban már jól működő rendszert – tette hozzá Póth Gábor. – A gyerekek az első két évben az iskolai tanévhez igazodva heti két alkalommal járhatnak uszodába. Ez idő alatt három úszásnemet sajátítanak el, mellyel mélyvíz-biztonságot is szereznek. Ezt követően mindenképpen javaslom a további folytatást, hiszen a valódi úszástudáshoz véleményem szerint megfelelő erőnlétre és állóképességre van szükség.

Kétszáz méteres táv leúszása megerőltetés nélkül

A szekszárdi úszásoktató szerint az tekinthető úszástudásnak, ha valaki különösebb megőröltetés nélkül minimum kétszáz méter leúszására képes megállás nélkül mély vízben. Egyébként sok helyen ezt a felmérést kérik különböző vízi sportok (evezés, vitorlázás) megkezdése előtt. Póth Gábor közölte – ha már a kitartás került szóba –, mindenképpen az lenne a jó, ha minél több gyermek járna úszni legalább tíz–tizenkét éves koráig, több évtizedes problémát megoldva ezzel. Ez az a mozgásforma, ahol a gyerekek az ízületek, csontozat megterhelése nélkül edződnek, és szereznek a kortársaikhoz képest kiemelkedő állóképességet, erőnlétet. Majd a korosztály tagjai választhatnak a már megkedvelt úszás mellett vagy a versenyúszás, vagy más vízhez köthető sportágak felé veszik az irányt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában