Kékfrankos kóstoló

2018.08.08. 11:30

A legszebb tíz bornak ítélt palackból négy volt szekszárdi

Mauthner Ilona

A kékfrankos borok kóstolóján kedden este Fiáth Attila közgazdász, egyetemi oktató is részt vett. Ő ma az egyik legsikeresebb nemzetközi borszakértő, aki rendszeresen jár Szekszárdra, sokat segít a borászoknak a saját borvidéki stílusuk kialakításában.

Mint beszámoltunk róla, a Garay Élménypincében huszonhét – hazai és nemzetközi versenyeken aranyérmet nyert – kékfrankost ízlelhettek, elemezhettek a résztvevők, szám szerint huszonhat borász.

Heimann Zoltán, a szervezők egyike elmondta, úgynevezett origó kóstolót tartottak, ami azt jelenti, hogy vakon – sem az évjáratot, sem a termőhelyet nem tudták – döntötték el, az adott bor mennyiben tér el azoktól a stílusjegyektől, melyek a kékfrankost jellemzik. A 27 borból tíz volt szekszárdi kékfrankos, melyeket minden termőhelyről igyekeztek összegyűjteni. Emellett a szlovák, az osztrák és a német borvidékekről is érkezett aranyérmes kékfrankos, amit kedden kielemeztek a szekszárdi szakemberek.

Heimann Zoltán elmondta, a legszebb tíz bornak ítélt palackból négy volt szekszárdi, és végül az első három helyezett közé kettő is bekerült közülük.

A kóstoló nagy tanulsága még az volt, hogy a helyi borászokból összeállt bíráló csapat mennyire hasonlóan ítélte meg a kékfrankosokat, ami azért is fontos, mert egyformán látják a főbb stílusjegyeket.

A keddi szakmai napon termékleírással kapcsolatos kérdések is napirendre kerültek, így a termésátlagoktól, cukortartalomtól kezdve a dűlőnevekig. Havonta egy alkalommal ülnek össze a szekszárdi palackos borok zsűrijének tagjai, amikor arról döntenek, hogy a nevezett borok minősége megfelelő-e, és szekszárdi palackba tölthetők-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában