Bátaszéki Diák Tűzoltók

2018.08.30. 14:00

Önkéntes tűzoltók akarnak lenni

A Bátaszéki Diák Tűzoltók tíz éve működnek, céljuk az önkéntes tűzoltóság utánpótlásának biztosítása.

Fekete Dávid

Fotó: Beküldött fotó

 

A diák tűzoltóság ötlete Storcz Gábortól származik, ő indította el tíz évvel ezelőtt, azóta is ő a feje a szerveződésnek. Évről évre bejár az általános iskolába, toborzást tart. Ötödik osztálytól lehet kipróbálni, milyen is az élete egy önkéntes tűzoltónak. Egyesek így, a toborzás útján kerültek bele a a diáktűzoltóság vérkeringésébe, mások a családjuk révén. Máthé Krisztián előbbi, Ill Ninetta utóbbi csoporthoz tartozik, de ez, mint mondták, nem is fontos. Mert a lényeges mégiscsak az, hogy ők, immáron nyolc éve ismerik egymást, a szerveződés magja pedig éppen ennyi ideje változatlan. Hogy mennyien is vannak pontosan nem tudták meghatározni, hiszen a fiatalabbak létszáma fluktuál, de a már említett mag hét személyt foglal magába. Ők szerveznek, tanítanak és tartják egyben a csapatot.

Úgy vélik, a közösség erejének már elégnek kellene lennie ahhoz, hogy valaki csatlakozzon hozzájuk, de ha mégsem lenne így, akkor még mindig elő lehet húzni a kalapból kedvcsinálónak a legkülönfélébb tűzoltó eszközöket, amikhez hozzáférésük van minden foglalkozáskor. Mint mondták, mindent használhatnak, kipróbálhatnak és elsajátíthatják azoknak a szerkezeteknek a működését, amelyekkel a felnőtt önkéntes tűzoltók. Bár káresethez még csak utólag mehetnek ki, tizennyolc év fölött orvosi igazolással, negyven órás tanfolyamot teljesítve már csatlakozhatnak az idősebbekhez. És ez is a céljuk.

Ameddig azonban ez nem elérhető, folyamatosan készülnek a különféle megmérettetésekre. Legutóbb a megyei versenyen második helyezést értek el, így az országoson is szerepelhettek, ahol pedig a 11. helyet csípték meg az akadálypályán. Ahogy mesélték, nem az időeredmény a legfontosabb, nem azon múlik elsősorban egy ilyen verseny végeredménye, hanem a hibapontokon. Így eshet meg, hogy jobb időeredménnyel, hátrébb találja magát egy csapat a tabellán.

Nemrég tértek haza táborukból, amely már a negyedik volt. A romániai Szászvárosban voltak, ahol a kisebbeket tanították az alapokra, és nem mellesleg tűzoltóságot látogattak, kirándultak.

Papírgyűjtésből finanszírozzák ezeket az utakat, mint mondták, a benzinpénzre elég.

Elképzelhető, hogy idén ez a tábor volt az utolsó, de jövőre újra hallatni akarják majd hangjukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában