ünnepi készülődés

2019.12.19. 11:30

Pulyka, hal, töltött káposzta, mézeskalács, bejgli a leggyakoribb menü

Már csak pár nap van vissza karácsonyig, és idén akár hat napig is ünnepelhet a család. A karácsonyi asztal kiemelt helyet kap az ünnepek alatt. Nem mindegy, hogy mi a menü, de az is számít, hogyan díszítjük fel a lakást. A háziasszonyok listákkal a kezükben járják már a boltokat.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Finiséhez érkezett a karácsony előtti bevásárlás. Szaloncukorból, édességekből, fenyőfából, halból, húsfélékből széles a választék. A kereskedők arra számítanak, ezen a területen nem lesz visszaesés. A megyében nagy népszerűségnek örvendenek a halételek, és így van ez az egész régióban.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint a Dél-Dunántúlon a halfogyasztók aránya 76 százalék, és a fővárosban a legkisebb a halrajongók tábora, itt a válaszadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen fogyaszt halhúst. A felmérés eredményei azonban nem tükröződnek a valóságos fogyasztásban. Annak ellenére, hogy a hal kedveltsége igen magas, a megkérdezettek többsége évente egyszer-kétszer eszik belőle, azt is többnyire karácsonykor, illetve néha hétvégenként halászlé formájában. Ennek oka nem is annyira anyagi jellegű, inkább a szokásokban keresendő.

Az angolszász hagyományok egyre inkább „beszivárognak” hazánkba is. Nézzük, mi a szokás Angliában és az Egyesült Államokban.

A karácsonyi menü elengedhetetlen fogása a gesztenyével töltött pulyka és a karácsonyi puding. Olaszországban az ünnep neve Natale, ami születést jelent. A karácsonyi vacsora hal, amit mindig a karácsonyi kalács, a panettone zár.

Mézeskalácsot itthon sok családban készítenek, íme egy megbízható recept, és garantáltan puha marad a sütemény: a cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a zsírt, a vajat és a tejfölt egy tálban összekavarjuk. A szódabikarbónát a mézzel felforraljuk, majd a masszához öntjük, és belerakjuk a lisztet, összedolgozzuk. Pár órára hűtőbe tesszük, akkor könnyebb vele dolgozni. Egy kevés lisztet szórunk a nyújtódeszkára, majd félujjnyira nyújtjuk, kiszaggatjuk (fenyő, harang, csillag formákkal). Amit a fenyőfára szeretnénk tenni, abba hurkapálcikával szúrunk egy lyukat, hogy később át tudjuk rajta fűzni a cérnát. Előmelegített sütőben, 160-180 fokon pár perc alatt világosra sütjük, hogy ne barnuljon meg nagyon, mert akkor nem marad puha. Felvert tojásfehérjével díszítjük. Ha kész, és puhán szeretnénk, akkor tegyünk mellé egy meghámozott almát a dobozunkba.

A bor sem hiányozhat az ételek mellől az ünnepi asztalról

Ahhoz, hogy teljes legyen a vacsora vagy az ebéd, a megfelelő bort kell kiválasztani a megfelelő ételhez. Az első és talán legfontosabb szabály, hogy éhgyomorra nem fogyasztunk bort, így érdemes a vendégeknek egy kis előételt felkínálni. Azt már sok háziasszony tudja, hogy a fehér húsokhoz fehér bort, míg a vörös húsokhoz vörös bort kell felszolgálni. A nem túl erős és nem túl fűszeres ételek mellé a könnyű borok, illetve a rozék illenek a legjobban. Főtt halakhoz leginkább a olaszrizling illik. Sült vagy rántott halhoz az illatos könnyű fajborok valók, mint a kadarka, vagy az oportó. Pecsenyékhez az erős borok illenek jól, a vörös húsos sültek mellé a kékfrankos. A szárnyasból készült ételek mellé a fehér borokat kínáljunk, de a kacsához, vagy libához a vörösborok illenek jól. A vadhúsok mellé szintén az erősebb vörösborok adhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában