egészség

2019.12.09. 17:30

Vitamin és kézmosás segít átvészelni

A vitamindús táplálkozás és a mozgás a friss levegőn segíthet elkerülni a betegségeket. Ezen túl is van azonban néhány alapszabály, amelyet érdemes betartani.

Budavári Kata

2019.12.03 Szekszárd, DR. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos portré. Fotók: Makovics Kornél

Mivel télre kiürülhet a szervezet vitamin-, ásványianyag- és nyomelem raktára, ezeket érdemes multivitamin készítménnyel pótolni.

Dr. Gonda Mária (borítóképünkön), szekszárdi gyermek háziorvos szerint ami a betegségmegelőzést, az egészség megtartását illeti, nincs új a nap alatt. Minél több időt kell a szabadban tölteni, és nagyon fontos a rendszeres sportolás. – Azoknak a kicsiknek, akik most kerültek be közösségbe, és sokat betegeskednek, gyógynövényes vagy gyógyszeres immunerősítőt is szoktam ajánlani – mondja az orvos. Hozzátette: azokat a helyeket, ahol tömeg gyűlik össze, érdemes kerülni.

Ezzel kollégája, dr. Tusa Annamária is egyetért. – Ne az influenzaszezonban keressük fel a játszóházat, bevásárlóközpontot. Minden étkezés előtt mossunk kezet, és erre szoktassuk rá a gyerekeket. Ha kézmosásra nincs mód, használjunk kézfertőtlenítőt, ilyen készítményt érdemes maguknál tartaniuk az iskolás gyerekeknek is – véli a gyermekorvos.

Arról is beszélt, hogy csemetéinkkel a lehető leghamarabb meg kell értetni, miért veszélyes a szánkhoz nyúlni. Dr. Tusa Annamária azt is ajánlotta, hogy hazaérve azonnal mossunk kezet, és öltözzünk át. Ez utóbbira azért lehet szükség főleg köhögős időszakban, mert a ruhánkra is kerül a kórokozókból, amelyeket aztán széthordunk, kenünk a lakásban.

Szintén nagyon fontos, hogy gyakran szellőztessünk, ne csak reggel, hanem akár lefekvés előtt is. Ez különösen megszívelendő tanács, ha van már fertőző beteg a családban. Jó megoldás lehet a párologtatás is, főleg olyan illóolajokkal, amelyek fertőtlenítenek is, a gyermekorvos például a citromfüvet ajánlotta, amelynek az illata is kellemes. Érdemes védőoltásokat is beadatni, például a pneumococcus ellenit, amelyet a picik már ingyen kapnak, de a nagyobb gyerekek közül nem mindenkit oltottak ezzel a vakcinával.

És valóban, nagyon fontos a mozgás és a vitamindús táplálkozás. A gyümölcsök, zöldségek szerepe egészségünk megőrzésében igen fontos. Bőséges vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmukkal biztosítják szervezetünk optimális működését. Ha a gyerek válogat, akkor jöhetnek a koruknak megfelelő vitaminok, ezeknek általában nagyon jó az ízük.

Dr. Tusa Annamária szerint ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy olyan csodaszer, amellyel teljesen biztosan elkerülhető minden betegség, nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában