Szekszárdi Múzeumbarát Egyesület

2020.01.25. 18:10

A kirándulások vezetik a népszerűségi listát

Szeri Árpád

Fotó: Retkes Tamás

Jelenleg 587 tagot mondhat magáénak a Szekszárdi Múzeumbarát Egyesület, de idén már többen is jelezték csatlakozási szándékukat. Ezzel a létszámmal az SZME nemhogy Tolna megye, de az ország egyik legnagyobb civil szerveződése. Az egyesület nemrég tartotta éves közgyűlését a számára otthont adó intézményben, azaz a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban.

– Sokat jelent számunkra, hogy a múzeum ingyenesen biztosítja a rendezvényeinknek helyet adó könyvtártermet – mondta Andrásné Marton Zsuzsanna, az SZME titkára. – Ezt a segítséget egyesületünk azzal köszöni meg, hogy évente egy-egy műtárgy restaurálásának költségét vállalja át. Idén például százötvenezer forinttal támogatjuk a Bezerédj Etelkát ábrázoló festmény rendbehozatalát. Tagjaink közül évek óta többen ajándékoztak a múzeumnak régi személyes tárgyakat, családi hagyatékot. Tavaly a tagság negyvenhárom programon vehetett részt, előadásokon, könyvbemutatókon, élménybeszámolókon, múzeumok, kiállítások megtekintésén, színházi bemutatón, koncerten, túrán. Az évet rendszerint vacsorával egybekötött zenés-táncos összejövetellel zárják.

– Legnépszerűbb rendezvényeink a honismereti, helytörténeti értékek megismerését célzó autóbuszos kirándulások voltak, melyekből tízet szerveztünk – folytatta a titkár. – Számos múzeumot, tájházat, templomot, kastélyt, várat, természetvédelmi területet, nemzeti parkot látogattunk meg. Együttműködő partnerünk, a ROMCAR Utazási Iroda tavaly háromszor szervezett külföldi utat tagjainknak: májusban a Bánságba, júniusban Párizsba, szeptemberben pedig Isztriára.

Borítókép: Andrásné Marton Zsuzsanna számolt be a tavalyi eredményekről és az idei tervekről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában