pollenszezon

2020.03.24. 09:30

Március végén már intenzív pollenszórásra lehet számítani

Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Az elmúlt hetekben a juhar, a nyár és a kőris pollenje volt jelen a levegőben olyan mértékben Szekszárdon, amely már panaszokat okoz az allergiásoknak. Azóta csak fokozódott a helyzet, a legfrissebb információk szerint ugyanis például a nyár bőven szórja virágporát. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az elkövetkező napokban a nyár és a kőris, illetve a ciprus- és tiszafafélék virágporának koncentrációja országszerte közepes, helyenként magas szintet érhet el. A juhar, valamint a fűz pollenkoncentrációja jellemzően a közepes tartományban várható. A gyertyán, a szil, valamint az éger és a mogyoró esetében ez az érték jellemzően alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma ugyanígy továbbra is jellemzően alacsony.

Hamarosan a tavaszi időszak legjelentősebb allergén pollenadója, a nyír is megkezdi a pollenszórást. A meteorológiai előrejelzés, valamint a sokéves tapasztalat alapján az elkövetkező napokban, már többfelé megjelenhet a nyír virágpora a levegőben alacsony koncentrációban. Március végén már országszerte intenzív pollenszórásra lehet számítani, a pollenterhelés gyors emelkedése várható és az allergiás betegek már erős tüneteket tapasztalhatnak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja, hogy a nyír pollenjére érzékenyek idejében készüljenek fel az allergiaszezonra.

Szeles időben fokozódnak az allergiások panaszai, esős időben viszont enyhülnek. Így elképzelhető, hogy a most érkezett lehűlés lélegzetvételnyi pihenőt jelent nekik. A hosszú távú előrejelzés azonban április elejétől ragyogóan szép időt ígér jellemzően húsz Celsius-fok körüli napi legmagasabb hőmérséklettel.

Azt is érdemes tudni, hogy nemrégiben egy felmérés a klímaváltozás és a pollenkoncentráció összefüggéseit vizsgálta. Ez alapján a szakértők megállapították, hogy a hőmérsékleti maximumok és a minimumok éves együttes növekedése szoros kapcsolatban van a szezo­nális pollentermelés emelkedésével, a fagymentes napok számának növekedésével pedig meghosszabbodik a pollenszezon. Ezeknek a hatására pedig folyamatosan nő a pollenérzékenység és az allergiás megbetegedések száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában