plusz kilók

2020.03.08. 11:30

Veszélyes a gyermekkori túlsúly

A mozgásszegény életmód, a gyermekkori egészségtelen táplálkozás számos jól ismert felnőttkori egészségügyi probléma melegágya. Európában minden harmadik gyerek elhízott.

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Míg Európában minden harmadik, nálunk körülbelül minden negyedik gyermek túlsúlyos. Hazánkban a mindennapos testnevelés javított a fittségi mutatókon, a jólét, a sok finomított élelmiszer és a mozgásszegény életmód azonban sokaknál plusz kilókban mérhető.

Ha egy gyermek elhízott, tilos koplaltatni, azonban bizonyos dolgokon változtathat a szülő. Ami adott, az az intézményi étkezés, amely változatlanul nem a legideálisabb. Dr. Tusa Annamária szekszárdi házi gyermekorvos szerint kis lépésekkel érdemes kezdeni. Az édességet nem kell teljesen megvonni túlsúlyos csemeténktől, de az elfogyasztott mennyiséget érdemes csökkenteni. Emellett érdemes kevesebb tésztafélét, kenyeret enni, több folyadékot inni, és nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt a mozgásformát, amelyet a gyerekünk szeret. Talán a legnehezebb, hogy ne csak abban támogassuk őt, hogy eljusson edzésre, és több gyümölcsöt, zöldséget fogyasszon, hanem, hogy mi magunk is példát mutassunk.

A szülők helyes életvitele a kulcs, és ebben Szili Lívia, a bonyhádi kórház egészségfejlesztési irodájának munkatársa is egyetért. A táplálkozási szakember elmondta, a felmérések szerint bár sokan nem gondolnak rá, gondot jelent, ha kimarad a reggeli. Ez a gyerekek egy harmadánál így van. Ennek következtében eltolódnak az étkezések, és egy idő után az érintettek olyan éhesek, hogy bármit megennének. Dr. Tusa Annamária szerint viszont a nagyobbak kütyümániáját ezen a téren ki lehet használni. Számos kalória-, lépésszámláló vagy a vízivásra figyelmeztető applikáció segíthet az egészségesebb életmód kialakításában.

Az optimális testsúly életkor szerint a gyermekkor első éveiben

(forrás: babafalva.hu)

Az elhízás mértéke emelkedhet

Az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, tízből hat érintett pedig felnőttként is súlytöbblettel küzd. A gyermekkori elhízás sokkal veszélyesebb, mert náluk harminc százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedés, daganatos elváltozás, mint azoknál, akik csak felnőttkorban küzdenek plusz kilókkal.

Borítókép: Nemcsak a finomított élelmiszerek, de a mozgásszegény életmód is gondot okoz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában