Bartina Néptáncegyesület

2020.04.16. 17:30

„Mert a szívünk szakadna, ha bármelyik lány elhervadna!”

A járványveszély megakadályozta, hogy a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület nagyegyüttesének férfi tagjai húsvét hétfőjén meglocsolják a csapat hölgyeit.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A Bartina honlapján a locsolás napján ez a köszöntő jelent meg: „Kedves Lányok! Sajnos a jelenlegi helyzetben nem tudunk hozzátok menni úgy, mint minden évben. Azonban most sem feledkeztünk meg rólatok és erről a szép kis hagyományról. Ez a mai egy kicsit különlegesebb. Nem megyünk el itthonról, nem öltözködünk ki és inni sem fogunk annyit. Engedjetek meg nekünk egy kis összeállítást, mellyel valamelyest az egymás iránt érzett tisztelet, szeretet és hiány bizonyítást nyer! Tudjátok... csak, hogy el ne hervadjatok!”

A szövegrész fölött pedig megnyílt egy " target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer">videófilm, melyen szépen sorjában a nagyegyüttes férfiemberei mondtak locsolóverset a lányoknak.

– Jómagam végeztem el a klipek vágását – mondta el lapunknak Sipos Gergő. – Amikor kézhez kaptam az anyagokat, meglepetten nyugtáztam, hogy mindenki más és más verset választott. Jóllehet nem egyeztettünk.

– Szombaton megállapodtunk a tennivalókban, vasárnap délre már minden nálam volt – folytatta. – Igyekeztem, hogy a kész anyag időben felkerüljön a honlapunkra, mivel egyetlen fiú sem szeretne táncos pár nélkül maradni. Mert a szívünk szakadna meg, ha bármelyik lány elhervadna! Kicsi korunk óta kezdtük el a locsolkodást a táncos lányoknál, hogy később azután korosztályonként járjuk a házakat és kérjük a jussunkat. Azaz a piros tojást!

Csernus Levente a videót nagyon jó kezdeményezésnek tartotta, magától értetődően csatlakozott a többiekhez. – Ezzel a gesztussal igyekeztünk kifejezni a lányok iránti tiszteletünket, a csapat összetartozását és elhivatottságunkat is – jelentette ki. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Kincses Andor, aki Benedek nevű testvérével együtt szerepelt a bejátszásban. A duó a versikék elmondása után egyszerre kérdezte: szabad-e locsolni?

Egyébként a hagyományos, klasszikus rigmusok mellett elhangzott néhány olyan szerzemény is, mely napjainkra utalt. Kasó Ferenc így kezdte: Locsolkodni mennék, de minden hiába,/ Utolért engem is a karantén világa!

De csak átmenetileg, ezt jelzi a köszöntő utolsó sora, mely üzenet a lányoknak: „Jövőre személyesen érkezünk!”

Hölgyválasz

Kreatív, ötletes, ügyes – ezen jelzőkkel illette a fiúk videóját Matókné Kapási Julianna, a Bartina művészeti vezetője. – Ebben a szellemben nevelkedtek, természetes számukra, hogy másokra is gondoljanak. Ez a szellemiség tart össze közösségeket és tartja össze a társadalmat is.

Prantner-Zatykó Tünde hangsúlyozta, hogy a bartinások életében a húsvét, főleg a hétfő mindig nagyon fontos.

– Finomabbnál finomabb sütiket készítünk és várjuk a fiúkat, hogy megkapjuk éves szóda és kölni adagunkat... Sajnos, idén mindez elmaradt. De a fiúk megleptek bennünket egy csodálatos, megható és egyben vicces videóüzenettel. Megmondom őszintén, ­könny szökött a szemembe, mikor végignéztem. Szeretetet, energiát küldtek nekünk ebben a nem könnyű élethelyzetben. Hálásak vagyunk nekik, amint lehet, hatalmas öleléssel és piros tojással köszönjük meg a kedvességet, odafigyelést!

Borítóképünkön a Kincses testvérek, Andor és Benedek, akik együtt szerepeltek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában