gazdálkodó életmód

2020.05.02. 20:00

Bivalyokat tartanak és lelkesen építgetik a pár éve indított gazdaságot

Nagyapja földjén gazdálkodik, bivalyokat tart és biotojást termel Jankovits Márton. A fiatalember pár éve költözött vissza Győr mellől Sárszentlőrincre. Egy ideig külföldön is dolgozott. Két éve megházasodott, megállapodott. Asztalos volt, de a gazdálkodás az igazán neki való foglalatosság. Lelkesen tevékenykedik, párjával együtt.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Bivalytartás és hitgyakorlás, biotojás és csapágyüzlet. Téved, aki azt gondolja, hogy ezeknek a dolgoknak nincs közük egymáshoz. Sárszentlőrincen Jankovits Márton bivalyokat tart és biotojást termel. Édesapja Győr közelében, Kajárpécen evangélikus lelkész. A család innen, Tolnából származik, a fiatalember 2015 októberében tért vissza, s most ugyanazon a földön gazdálkodik, amelyiken annak ­idején a nagyapja, aki agronómus volt. Közben megismerkedett a szekszárdi Fenyő Évával – aki egy családi vállalkozásban működtetett csapágyüzletben dolgozott –, összeházasodtak, s szeptemberre várják első gyermeküket.

Jankovits Márton eredetileg asztalos, és hivatásos vadászi, vadőri végzettsége is van. Nyolc évet dolgozott külföldön, Ausztriában, Németországban és Franciaországban, faipari és raktározási munkákat látott el. Aztán hazajött. ‒ Szerettem volna itthon boldogulni – mondja. A családnak van egy húszhektáros szántója, ott megterem a takarmány jó része. Bérelek kaszálókat is, lassan felfejlesztem az állományt tíz-egynéhányra. Kezdetben szürke marhákat tartottam, aztán jöttek a bivalyok.

– Először féltem tőlük – meséli a fiatalasszony –, a bivalyok rendkívül robusztus állatok, de aztán rájöttem, hogy mennyire érző, szerethető lények. Igénylik a törődést, a vakargatást, a simogatást. Rozinak már a hátán is ültem. Energiát, ugyanakkor békét és nyugalmat adnak. Ez a legjobb orvosság a stresszre.

– Itt találtam meg magam, a gazdálkodásban – mondja Márton. – A környezetvédelmet is fontosnak tartom. Ezért kezdtem 2018-ban biotojás-termelésbe. Vegyszermentes gabonát kapnak a tyúkok. A folyamatot rendszeresen ellenőrzi a Biokontroll Hungária Nkft.

Családi indíttatásból adódóan hitgyakorló a fiatal pár. Vallják, hogy a hit erőt ad; nélküle könnyen elveszhet az ember a mai, zavaros világban. Erre is utal a kisvállalkozásuknak választott név: Lelkes Biogazdaság. Lelkesen és lélekkel csinálják.

Hasznosítanák a bivalytejet

Nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség. A növénytermesztésben és az állattartásban is egyre többen hangoztatják ezt. Nem használnak gyomirtót, műtrágyát, nem adnak a szárnyasoknak tojótápot, gyógyszert, injekciót, a vágóállatokat sem pumpálják fel mesterségesen; visszatérnek a természetes módszerekre, a hagyományos takarmányra, abrakra. Mert a kevesebb, ha nem is több, de jobb. Jankovits Márton és felesége szeretné majd a bivaly­tejet is hasznosítani.

A szarvasmarha napi 20–25 liter tejet ad, ezzel szemben a bivaly mindössze 6–8 litert, de lényegesen sűrűbbet, tartalmasabbat. Utánanéztek: tehéntejből tíz liter kell egy kiló sajt előállításához, bivaly­tejből hat liter is elég. Tolna megyében – ismereteik szerint – ilyesmivel még senki nem foglalkozik.

Koppány, Bori, Rozi, Pitypang és Virág. Ez az öt bivaly neve. A bika védelmezi a két tehenet és a két üszőt. Idegennek érdemes életbiztosítást kötni mielőtt belép a territóriumára. A gazdái jelenlétében viszont jámbor, engedelmes.

Borítóképünkön: Jankovits Márton és Jankovits-Fenyő Éva az egyelőre öt bivalyból álló csordával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában