Naplót írt a járvány idején a bátaszéki háziorvos

A koronavírus-járvány megváltoztatta az életünket. Egy bátaszéki háziorvos, dr. Kovács Klára hétről hétre dokumentálta a vírussal és a betegekkel kapcsolatos eseményeket, észrevételeit. Sokszor humorosan, de mindig segítőkészen.

2020.05.13 Bátaszék, Kovács Klári bátaszéki háziorvos portré. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Lejegyezte: Mauthner Ilona

Lassan három hónapja úgy éljük a mindennapjainkat, hogy vigyázunk magunkra, másokra. A héten – május második hetében – két lázas koronavírus-gyanús páciens PCR-tesztelését kezdeményeztem, tehát keressük a gonosz vírust, de eddig nem tudtuk azt kimutatni a felső légúti mintákból. A tesztelésről mostanra már tudjuk, hogy a betegség lefolyása során vannak optimálisnak tűnő mintavételi napok, és vannak kis találati valószínűségű időpontok. Nemcsak gonosz, hanem cseles is a vírus. Bujkál.

A hét jelmondata: „újraindultunk!”, de telefonon egyeztetett időpontra kell érkezni a rendelésre. Hétfő reggel megindultak a betegek, az első nem telefonált, de elmondása szerint lázas volt. A pillanatnyi COVID-frász és negatív belgyógyászati státusz után leesett a tantusz, hogy csak táppénzt szeretne. Fél óra ráment az életemből, és az udvaron már többen egyik lábukról a másikra álltak.

A lázmérésről annyit, hogy a héten a rendelőben láza egy betegnek volt, a többieket az elmúlt harminc év alatt megtanítottuk, hogy a lázukat otthon maguknak kell levinni, az orvos a láz okát keresi meg, és a gyógymódot írja elő.

A hétfő reggeli második beteg negyedik napja volt lázas, azóta is tart a kivizsgálása a belgyógyászati osztályon. Eddig is sejtettük, hogy nemcsak koronavírusos betegek léteznek, hanem most is van mindenféle más nyavalya.

A harmadik páciens csak gyógyszert jött íratni. Rászóltam, hogy ezt telefonon is kérhette volna, amire azt válaszolta, hogy nincs pénz a telefonján. Elszégyelltem magam. Ez a szomorú valóság. A legbetegebb az utolsó pénzén élelmiszert vesz, nem telefonkártyát. Gyógyszere csak azért lesz, mert közgyógyos és ingyen kapja.

Dr. Kovács Klára (Fotó: Makovics Kornél)

„Végre” a következő telefonált! Milyen időpontra jöhetek a férjemmel? Mind a ketten betegek vagyunk. A hely- és betegismeretem segített, és visszakérdeztem. Mikor jön busz Lajvérról? Akkor, amikor jön a busz! Más lehetőség nincs. Szóval a telefonálással jól befürödtünk. Sajnos van olyan ellátás, amit 2-3 telefonálás zavar meg. A „virtuális vizit” nem egyenlő a tanácsadással, mert nekünk ezt dokumentálni kell. Telefonon való panaszkodás eddig csak a barátnők és családtagok között volt, így ráfutottam érdekes hasonlatokra. „Olyan mintha jobb oldalon smirgliznék a falat” ez azt jelenti: zúg a fülem. Mások hangutánzó szavakkal súlyozzák a belek kluttyogását. A Mometason orr­spray helyett Momentumot kérnek. Küldenek fotókat erről-arról, így kérve a segítséget.

Még néhány saját tapasztalat a mögöttünk hagyott hétről: végre lehet orvoshoz menni, ezért eljött az ötvenes, mozgásában korlátozott asszony a rendelőmbe, kitapintható emlőrákkal. A mammográfiára másnapra kaptam neki időpontot 11 órára. Pontosan kell, hogy érkezzen, mert egyébként az utcán kell várakozni.

Több új kardiológiai beteg ellátását sikerült leszervezni néhány napon belüli vizsgálati időpontra. A kollégák készségesek, de a hangjukat a maszk miatt alig ismertem meg. A távkonzultáció személy szerint nekem nagyon tetszik, élvezem. Ezt átmenthetnénk a jövőbe.

Hogy mi újság a fogászok rendelője táján? A sürgősségi fogászat körébe tartoznak a halasztást nem tűrő beavatkozások, vérzés, gyulladás, szájzár. Ez bővült a múlt héten a gyökérkezeléssel, persze teljes védőöltözetben lehet csak végezni. Fogtömés és fogak csiszolása koronakészítéshez és fogkőleszedés továbbra sincs. Pontosítva, akkor lehet végezni, ha negatív koronavírustesztet visz a páciens. A fogszabályozás viszont végezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában