allergia

2020.05.12. 16:20

Nem magas a pollenkoncentráció a levegőben

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

A legutóbbi szekszárdi mérések eredménye szerint a kőris és a tölgy virágpora okozhatott enyhe tüneteket az allergiásoknak, a nyír viszont már levirágzott. Ez utóbbi növény pollenje okozta tavasszal a legtöbb kínt a szénanáthásoknak, a gyakran szeles idő pedig időről időre csak rontott a helyzeten. A hétvégén a tölgy pollenkoncentrációját a Nemzeti Népegészségügyi Központ előrejelzése szerint országosan a közepes tartományba várták, helyenként elérhette a magas szintet is.

A kőris virágpora alacsony-közepes, a platán és a nyír pollenje jellemzően alacsony, esetenként közepes koncentrációban lehet jelen a levegőben. A ciprus- és tiszafafélék, valamint a fűz virágporának mennyisége várhatóan alacsony.

Megjelentek a levegőben viszont a pázsitfűfélék pollenszemei is, egyelőre általában alacsonyabb számban, ám egyre több helyen érheti el mennyisége a tüneteket okozó közepes mértéket. Alacsony koncentrációban már megjelentek a levegőben a nyári gyomok közül a csalánfélék, az útifű, illetve a lórom virágporszemei is.

A kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja a közepes-magas tartományban várható, az eperfaféléké jellemzően közepes lesz, helyenként elérheti a magas szintet, míg a dió, a bükk, valamint a vadgesztenye virágpora alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony, helyenként érheti el a közepes szintet.

A jelenleg virágzó allergén növények közül például a tölgy, az útifűfélék még júniusban is okozhatnak tüneteket, és vannak olyanok is, amelyek csupán ezután kezdenek virágozni. Fontos, hogy aki allergiás, már a tünetek megjelenése előtt egy hónappal elkezdje szedni a gyógyszerét.

A legsúlyosabb megnyilvánulása az allergiának a légutakban a nagy- és a kishörgők túlérzékenysége, amely tartósan fennálló, időnként súlyos betegséget, asztmát válthat ki. Időről időre megjelennek új gyógyszerek, amelyek korszerűbbek, mint a korábbiak. Régen az allergia elleni patikaszerek valóban álmosítottak, a jelenleg használatban lévők szedése viszont ritkán jár mellékhatással. Az orrspray-k között is van már olyan, amelyet akár tartósan is lehet használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában