pollenjelentés

2020.07.22. 15:30

A népesség körülbelül egynegyede allergiás

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony tartományban várható. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a nyári gyomok közül a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes mértékben található meg a levegőben, de helyenként elérheti a magas szintet. A szekszárdi mérőállomáson az elmúlt napokban jellemzően közepes mennyiséget regisztráltak e két allergénből.

Az útifű, a lórom és a libatopfélék virágporának mennyisége országosan alacsony szintet érhet el. A ciprus- és tiszafafélék pollenje, illetve a kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a fenyőfélék, továbbá a kenderfélék virágpora alacsony koncentrációban lehet jelen a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen elérheti a nagyon magas szintet, ez eddig is így volt időnként Szekszárdon is.

Magyarországon a népesség körülbelül negyedét, azaz kétmillió embert érint az allergiás nátha, mégis csupán 320 ezren veszik komolyan és kezeltetik a problémát, holott a betegek közel fele az allergia közepesen súlyos vagy súlyos tüneteitől szenved. A betegség leggyakrabban iskolás vagy fiatal felnőttkorban alakul ki: a tünetek körülbelül nyolcvan százalékban húsz éves kor alatt kezdődtek.

Serdülőkorig a fiúk gyakrabban szenvednek allergiás náthában, de ez a tendencia a pubertás során megfordul, felnőttkorra inkább a nőknél gyakoribb a betegség. Emellett többen vannak a városiak és a jobb szociális körülmények között élők, vélhetően azért, mert ők sokkal jobban elszakadtak a természetes környezettől, így erősebben hat rájuk a pollendömping.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában