Az Év fagylaltja

2020.07.04. 16:00

Édes izgalmakban volt részük

Zala, Somogy, Baranya és Tolna megye legjobb versenyfagylaltjaival jelentek meg az alkotóik az Év fagylaltja verseny kedden tartott elődöntőjében.

Balogh Tamás/DUOL

Fotó: Laczkó Izabella

A megmérettetésen míves termékek közül a három legjobbat, a zsűri a régiós elődöntők egyik helyszínén, Dunaföldváron a Tóth Cukrászdában kedden délben választotta ki – számolt be róla a duol.hu.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöksége a rendkívüli egészségügyi helyzet miatt rendhagyó módon, idén kétfordulós rendszerben szervezte meg az Év fagylaltja versenyt. A rangos, az előző években fesztiválszerű szakmai eseményt az öt régióbeli elődöntőből a legjobbak közé jutottak vetélkedése zárja Budapesten, a Zila Kávéház Krisztina Cukrászdájában július 7-én.

A verseny résztvevői. Fotó: Laczkó Izabella

Egészen biztos, hogy a megjelenteken kívül is még egy sor kiváló cukrászdát találhatunk ebben a négy megyében, de az idei tavasz nem szakmai jellegű kihívásai valószínűleg csak a legjobbak és a legerősebbek számára tették lehetővé a versenyen való indulást.

Vadócz Jenő Balatongyörökről, a Promenád Kávéházból érkezett élete első fagylaltversenyére. Célja a tapasztalatszerzés volt. Erre az alkalomra egy eperboros málnasörbettel érkezett, ami a Mámoros málna elnevezést kapta.

Pálfi Attila Somogyországból, Balatonmáriafürdő rangos családi cukrászdájából, a Floridából a különböző szakmai versenyek állandó szereplője. Erre az alkalomra egy különleges szamócafagylaltot készítettek bodzavirággal és mentával, Szerelem gyümölcse néven. A másik termékük az Étcsokoládés feketeszeder- sörbet nevet kapta.

Az ifjabbik Pálfi Attila Hévízről a Rózsakert fagyizót képviselte. Városában kilenc versenytársa is akad, így teljes komfortja lehetett a versenyen is. Gyümölcsös fagylaltja a Keresztúri mézes hárs, fekete ribizlivel nevet viseli. A másik a Karamellás pekándió, ami egy édes, krémes, tejes fagylalt.

Somogyi Renáta és édesapja, József, a Bringatanya fagy­laltozóból, Gyenesdiásról érkeztek. Büszkeségük egy áfonyás joghurtfagylalt, jelesül a Hargitai hamvaska, a másik egy várhatóan igazi nyári slágertermék lesz, a Zöldcitrom egy csipetnyi mentával, amely bioalapanyagok felhasználásával készült sörbet.

Utolsó simítások. Fotó: Laczkó Izabella

Wilheim Dávid Nagykanizsáról a Dacrema fagyizót képviselte. Egyik büszkesége a Szicília királynője fantázianevű pisztáciasörbet, illetve egy tökmagos fagylalt, ami a Dél-Balaton kincse nevet kapta.

Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester hazai pályán mutatkozott be. Az egyik csodája a Mámoros fügés csoki, amelyben a mámort a vörösbor, a csokoládé és a füge biztosítja. A másik a Caffe gourmet, ami a kávékedvelők kedvence lehet.

Pontozás döntött a továbbjutókról

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöksége rangos és elkötelezett zsűrit állított erre a megmérettetésre is. Tagja Ambré Zoltán, Kiss Zoltán, Urbán Ildikó, Kiss Károlyné, elnöke Erdélyi Balázs volt. A grémium három fagylalt továbbjuttatásáról pontozásos értékelés után döntött. Ezek a következők: a Mámoros málna Balatongyörökről a Promenád Kávéházból, a Zöldcitrom egy csipetnyi mentával a gyenesdiási Bringatanyáról, valamint a Mámoros fügés csoki Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása.

Borítóképünkön a zsűri munka közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában