Kiváló vízminőségükkel csábítanak csobbanásra

A kijelölt természetes fürdőhelyek mindegyikén alkalmasak a vizek a fürdőzésre, a vízminőség még mindig szinte mindenhol a szezon előtti állapotot mutatja.

Hanol Erzsébet

2020.07.01 Szálka, Szálkán a szabadtéri strandon egyre több a fürdeni vágyó vendég. Fotó: Makovics Kornél

A higiéniai szabályok betartása minden esetben rendkívül fontos a fürdőzőhelyeken, így a szabadvizeken is. Ám mivel a koronavírus miatti járványveszély még nem szűnt meg, a strandok fenntartóinak, üzemeltetőinek, valamint az odalátogatóknak a szokásosnál is szigorúbb szabályokat kell betartaniuk a saját és más fürdőzők egészségének védelmében – írták a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának közleményében. Ebből kiderül az is, hogy megyénkben a kijelölt természetes fürdőhelyeken a vizek fürdésre alkalmasak. Az első mintákat június 3-án vették, aztán június 23-án, és a vízminőség még mindig szinte a szezon előtti állapotot mutatja.

Tolna megyében változatlanul két víztesten, a Fadd-dombori Holt-Dunán és a szálkai víztározó tóban van kijelölt természetes fürdőhely. Előbbi helyszínen négy strandon vizsgálták a vízmintát, és mindegyik esetében kiváló minősítéssel zárult az ellenőrzés. A közleményben arra is kitértek, hogy Tolna megyében a szabadvízi strandok közül a Fadd-dombori központi strand a leglátogatottabb, ezért a fürdőzők figyelmét kiemelten felhívják a az alapvető higiénés szabályok betartására a vízminőség megóvása érdekében. Szálkán szintén kiváló a víz minősége, és így fürdésre alkalmas. A strandszezonban havonta ellenőrzik a vízminőséget, a járványhelyzet miatt helyszíni ellenőrzésekre azonban még nem került sor.

A nem kijelölt fürdőhelyekkel kapcsolatban azt hangsúlyozták, hogy azok jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek. Egyrészt balesetveszélyesek, másrészt mivel ezeken a helyeken nem ellenőrzik a vízminőséget, komoly közegészségügyi-járványügyi veszéllyel jár a fürdőzés. Nem javasolják a csobbanást a Duna jobb partján, a teljes Tolna megyei szakaszon, illetve kockázatosnak tartják a Fadd-dombori Holtágon a régi faddi strandon, Öregfalunál, illetve a Volent-öbölben is. A szekszárdi homokbánya tó vízminősége nem ellenőrzött, a meder ismeretlen állapota, gyors mélyülése miatt balesetveszélyes, ezért ott a fürdőzés fokozottan kockázatos és tilos. Ráadásul a bánya őrzött magánterület, és a megközelítése is tilos. A Csörge-tó ismét feltelt vízzel, de a minősége nem ellenőrzött, a fürdés ott sem javasolt.

Távolságtartás

A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának közleményében arra is felhívják a figyelmet, hogy a koronavírus természetes fürdővízzel való terjedésének kockázata roppant csekély, hiszen elsősorban cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezés útján terjed. Ugyanakkor az alapvető higiénés szabályok betartása mellett a rendkívüli helyzet megkövetel további óvintézkedéseket. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy mind a strand területén, mind az ott üzemelő vendéglátóhelyeken kizárólag az egy háztartásban élők lehetnek egymással 1,5 méteres távolságon belül.

Borítóképünk a szálkai strandon készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában