válás

2020.07.18. 18:10

Válás után többnyire már nincs visszaút

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Míg Európában és az USA-ban a gyengédség hiánya, elhidegülés, hűtlenség, kommunikációs problémák, kibékíthetetlen ellentétek, szenvedélybetegség, bántalmazás miatt válnak leggyakrabban, hazánkban a leggyakoribb okok közé a szenvedélybetegség, a bántalmazás, a hűtlenség mellé a kibékíthetetlen ellentétek sorolhatóak, ahogy korábban Bozzay Cecília családi és párkapcsolati mediátor ismertette. Ugyan a sorrend évről évre változik, ám az elvált párok tagjai évekkel válásuk kimondása, konfliktusaik feldolgozása után azt mondják: ha visszamehetnének az időben, adnának még egy esélyt önmaguknak, egymásnak.

– Sajnos kevés az olyan eset, ahol a válás megtörténte után újra ki tud alakulni egészséges párkapcsolat – tette hozzá a szakember. A házasságfogalom ugyanis két különböző pszichológiai minőséget jelent. Az egyik a párkapcsolat, amely válás esetén párkapcsolati szakítást, eltávolodást jelent. Ám ez nem lehet teljes szakítás: a gondoskodás és a megélhetés miatt többnyire továbbra is együttműködnek a régi pár tagjai.

A másik aspektus a szülőség, ami örök és soha fel nem bontható. A közös gyermek(ek) miatt rendszeresen érintkeznek a pár tagjai, amely érintkezések gyakran nehéz érzelmi töltöttséggel bírnak. Párkapcsolati, vagy családi mediációk alkalmain ezeken az érzéseken tudnak változtatni, javítani azáltal, hogy egyezség születik a konfliktusos kérdésekben. Ez a bíróság előtt is jó alapot jelenthet a megegyezéshez. A megbeszélések segítik megérteni a kliensek álláspontjait és azt közvetíteni a másik fél felé, segítik ezen kívül a kommunikációjukat, illetve ha igénylik, régi, fel nem dolgozott konfliktusaikat oldják, gyógyítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában