ifjúsági olvasótábor

2020.08.25. 18:00

Lassan egy harmadik klubra is szükség lesz

Kétnapos olvasótábort tart középiskolásoknak a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár. A keddi nap fénypontját két budapesti színésznő csatlakozása jelentette, szerdán kirándulnak a városban.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Kaposi Ildikó könyvtáros elmondta: a könyvtárnak már két tini olvasóklubja működik párhuzamosan, tizenkét-tizenkét fiatallal. Azért kell kettő, mert nagy létszámmal egy könyvről nem tudnának érdemben beszélgetni, illetve vannak introvertáltabb tinédzserek, akik nagy nyilvánosság előtt nem szívesen szólalnak meg. Az egyik klub a hónap minden utolsó csütörtökén, a másik minden harmadik csütörtökön ül össze.

Ezek részvevői „követelték” a második olvasótábort, júliusban ugyanis már részesei lehettek egy igen sikeresnek. Kedden Boros Anna és Kozma Zsófia fiatal színésznők látogatták meg a szekszárdi tábort. Anna tíz éve színész, egyszer a Garay János Gimnáziumban is fellépett. Zsófia a Pesti Magyar Színházba járt akadémiára, és most először látta Szekszárdot. A „Köszönjük, Magyarország!” című program révén kerültek kapcsolatba Kaposi Ildikó könyvtárossal. Sok drámát olvasnak mindketten. Zsófiát az is kötötte ehhez a táborhoz, hogy érdeklődik a drámapedagógia felé, szeret gyerekekkel foglalkozni. Drámafoglalkozásokon tanult energikus, koncentrációfejlesztő játékokkal készültek az olvasótáborra.

Szerdára meghívást kapott a Babits Mihály Emlékházba a szekszárdi siserahad, ahol tárlatvezetésben részesülnek. Megnézik továbbá a készülő ifjúsági klub jelenlegi állapotát a Dienes Valéria utcában, a korábbi fiókkönyvtár helyén.

Több szekszárdi középiskolából, de általános iskolából és a felsőoktatásból is jöttek diákok az olvasótáborba (Fotó: Makovics Kornél)

A tábori elemózsia az „Egyél hazait!” mozgalom jegyében került a könyvtár asztalára: házilag készített, otthonról hozott harapnivaló a kínálat. Churros, minyon, sajtos rúd mellett gyümölcsről is gondoskodtak a szorgosak.

A táborozók körében a drámák mellett népszerűek a Percy Jackson- és a Harry Potter-regények, valamint a krimik is. Kaposi Ildikó könyvtáros azt mondta, az ifjúság megszólítása a feladata, és lassan egy harmadik olvasóklubra is szükség lesz. A táborban van diák a Garay János Gimnáziumból, az I. Béla Gimnáziumból, a Kelemen Endre Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskolából, a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskolából, de vidéki középiskolából, általános iskolából és a felsőoktatásból is jöttek. A sok lány között még egy fiú is akad.

Az egyetlen fiú jól kijön a lányokkal

Jonatán az egyetlen fiú a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár kedd-szerdai olvasótáborában. Az I. Béla Gimnázium tanulója, tizenöt éves. Az előző táborban is részt vett, és persze az olvasóklubnak is tagja. Azt mondta, megvan a közös hang a lányokkal, velük mindig is jobb baráti viszonyt tudott ápolni, jobban kijött. Számára nem különös ez a helyzet. – Nekik lehet, hogy furcsa, de nekem nem – fogalmazott. Az itteni lányok egyike rokona, zömüket viszont a táborban ismerte meg. Nem csupán könyvekről beszélgetnek. A filmek, a sorozatok, a zenék és az iskolák is közös témát képeznek. Jonatánt egyébként a sportkönyvek mozgatják meg: hét évig országúti kerékpározott, jelenleg testépítéssel foglalkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában