nagy fogás

2020.10.24. 16:00

Kapitális hal akadt horogra Mucsiban

Egy órán át kémlelték a víztükröt, míg aztán horogra akadt a halak királya. Ketten tartották, olyan nagy volt. Egyetlen csobbanás, és visszatért birodalmába, a vízi világba.

Szeri Árpád

Fotó: Kemler János

– Süllő – gondolta el Péter jó előre. Igen, ma süllőnek kellene a szákba kerülnie. Kárászt, keszeget, talán még pontyot is bárki képes fogni, de a halak királyát...! Az más. Oda egyaránt kell szerencse és szakértelem.

Előbbiben bízva, utóbbival felvértezve indult el Schmidt Péter Gyönkről Mucsiba. Baráti társaságával – valamint Peti nevű, tizennégy éves fiával – együtt letáborozva az ottani halastónál. Híre van ennek a vadregényes víztükörnek, távoli vidékekről is érkeznek ide pecások. Egy korábbi versenyen közel egy tonna uszonyos akadt itt horogra. De ami a legfontosabb, hogy a tó mélyén más halakkal együtt hatalmas süllők is köröznek, mint cápák a tonhalraj körül.

Nem is lehetett kétséges, hogy mi legyen a csali. A süllő ugyanis ragadozó. Négy kapófogával ragadja meg áldozatát. Onnantól pedig nincs menekvés. Péter és Peti egy rögtönzött családi tanács keretében megegyezett abban, hogy apró élőhal kerül a horogra. Erre az áldozatra szükség van a siker érdekében.

Az úszó kisvártatva a csillogó, enyhén fodrozódó víztükör felszínén imbolygott, merthogy lágy szellő fújdogált. Teltek-múltak a percek. Apa és fia kitartóan, nagy türelemmel figyelte az úszót, de az csak nem akart elmerülni. Időnként úgy tűnt, hogy talán most... de csak a képzeletük játszott velük. Eltelt egy hosszú, végtelennek tűnő óra, és Schmidt Péter kezdte feladni a reményt. Lemondó pillantást vetett a tóra, az úszóra, amit ekkor, szinte végszóra, egy láthatatlan erő húzott le a mélybe.

Megragadta a botot, és rögtön érezte, hogy a zsinórt súlyos teher pergeti lefelé. Bevágott a halnak, majd elkezdte feltekerni a damilt. A hosszas, ugyanakkor kíméletes fárasztás idején néha kibukkant a habokból a hal uszonya, sőt, a körvonalait is jól ki lehetett venni. Egy kapitális süllő akadt horogra. A Schmidt család két férfitagja avatott módon emelte ki a vízből a termetes halat. Óvatosan megszabadították a horogtól, majd mindketten megfogták, és maguk elé emelték a fotó kedvéért.

Meg nem mérték a súlyát, de látszik, hogy valóban a süllőkirály akadt horogra Fotó: Kemler János

Ezután – nem húshorgászok, hanem sporthorgászok lévén – visszaadták a szabadságát. A süllő egyetlen csobbanással visszatért vízi világába. Péter és Peti pedig hazatért, süllő nélkül, de egy feledhetetlen élménnyel gazdagabban.

Ha Önnek is akad nagy fogása a hosszú hétvégén, ne feledje el megörökíteni a pillanatot, és jelentkezzen A hónap fogása című játékunkra, ahol nem csupán az értékes havi nyereményekért, hanem Az év fogása címért is ringbe szállhat. Részletek és nevezés ITT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában