A helyi ételkultúrát védik

2020.10.31. 09:30

Szekszárdi borász is részt vett a Slow Food közgyűlésén

Foray Nándor

Fotó: Beküldött kép

Heimann Zoltán szekszárdi borász is jelen volt a Slow Food Pannon Convivium keddi közgyűlésén a siklósi várban. A mozgalom a lokális értékeket védelmezi.

1967-ben Rómában, a Spanyol lépcsőnél gyorséttermet akartak nyitni. Tiltakozás gyanánt a lassú, egészséges étkezésért mozgalmat indított egy szakíró, Carlo Petrini. A Slow Food 1969-es párizsi kiáltványa már a családi kisvállalkozások, a helyi értékek, alapok védelmére szólított föl.

Magyarországon tavaly huszonöt Slow Food-tag volt, azóta újabb húsz magyar csatlakozott, mondta el Heimann Zoltán, a dél-dunántúli konvívium, a Pannon Convivium elnöke. Borászok, sörfőzők, pálinkafőzők, étterem-működtetők, panzióüzemeltetők, keramikusok és egyéb szakmák képviselői tartoznak ide. Egymás termékeit népszerűsítik, árusítják.

Turisztikai akciókkal is fellépnek. A Slow-food.hu weboldal úgy fogalmaz: a Slow Food egy nemzetközi mozgalom, amely az egyes országok és régiók étkezési hagyományainak, a helyi „étkultúrának”, a „gasztrokulturális” sokrétűségnek a megőrzése érdekében jött létre.

Borítókép: Heimann Zoltán a siklósi várban tartott rendezvényen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában