portré

2020.12.29. 11:30

Egy volna a tízezerből Borbála, a dombóvári klarinétos lány

A Virtuózok ötországos komolyzenei tehetségkutató versenysorozatának magyarországi válogatójában a legjobb negyven zenész közé jutott. Több hangszeren játszik. A gyakorlást, a motivációt és a közönséget egyaránt fontosnak tartja Horváth Borbála.

Foray Nándor

Fotó: Varga Szilvia

Horváth Borbála tizennégy éves, Dombóváron él szüleivel és testvérével. Jelenleg a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium nyolcadik osztályos kisgimnazistája. Zenei irányultságát követve jövőre művészeti szakgimnáziumban folytatja tanulmányait.

Már óvodáskorában is sokat énekelt, dudorászott. Általános iskolásként kezdett furulyázni. Első hangszere egy szoprán furulya volt, amelyet egy alt és egy piccolo hangszer követett. Pápai István tanította, rengeteget foglalkozott vele. Ő adott először második osztályos korában klarinétot a kezébe, és noha keveseknek sikerül, Bori elsőre megszólaltatta. – Egy életre bele is szerettem ebbe a hangszerbe – mondja. Emellett zongorázik és gitározgat is. 2012-től 2016-ig a Helmut Brook Blockflöte kamaraegyüttes aktív tagjaként szerepelt, jelenleg pedig a kiemelt arany minősítésű Dombóvári Ifjúsági és a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar tagja.

Tízévesen a dombóvári zeneiskolába (a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskolába) került, ahol Tóth Ada Eszter tanítványa lett, aki ezt írta a lányról: – Olyan különleges teremtmény ő, akiből a zene elemi erővel árad. Játéka briliáns, de nem hivalkodó, virtuozitása pedig nem önmagáért létezik, eszköz csupán gondolatai és érzelmei kifejezése szolgálatában.

Horváth Borbálának mindene a zene. Hangszeres szólista szeretne lenni Fotó: Varga Szilvia

Bori első komolyabb versenye 2017 márciusában a kaposvári Csupor László Dél-Dunántúli Regionális Fafúvós Verseny volt. Itt négy megye fafúvósai csaptak össze. Korosztályából ő bizonyult a legjobbnak.

Még jelentősebb sikert ért el a 2019 februárjában Budapesten megrendezett Országos Klarinétversenyen. Erre az egész országból jelentkeztek klarinétosok. Már az előválogatóra is komoly darabbal készült, sokat gyakorolt állandó zongorakísérőjével, Fenyvesi-Hilbert Henriettel, és maximális pontszámmal bejutott az országos döntőbe.

A kétnapos versenyen a zsűri maximális pontszámmal értékelte előadását, mellyel korcsoportjában országos első helyezett lett. 2019 áprilisában részt vett a Horvátországban megrendezett International Competition Varaždin Woodwind & Brass versenyen, melyen kategóriájában első helyezést ért el, illetve a legjobb klarinétosként kvalifikálta magát a versenyt követő gáladöntőbe. 2019 májusában lehetőséget kapott, hogy a pécsi Kodály Központ koncerttermében a Pannon Filharmonikusok kíséretében szólót játszhasson. 2020 februárjában a szabadkai Femus Nemzetközi Zenei Versenyen 1st Silver Prize díjazást érdemelt ki. Tavasszal egy világhírű online versenyre nevezett. Rangos zsűritagok nagyon tehetséges, jó érzékű és jól teljesítő zenészként értékelték, aki korához képest nagy zenei érettséget mutat. Nyáron egy másik, kétfordulós online versenyre is jelentkezett (Music.e-Contest). Az első fordulóból kiemeltként jutott tovább a másodikba, ahol előadását arany fokozattal díjazták.

Nyáron ezen kívül zenei táborokban vett részt Bólyon és Pécsett, valamint a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar szervezésében egyhetes intenzív nyári táborban Marcaliban.

A Virtuózok-válogatóra való felkészülésére az egész nyarát feláldozta. Klarinéttanára is erre szánta az idejét, a zongorakísérővel együtt. Borinak a magyarországi előválogatóba jutáshoz egy online bemutatkozó anyagot kellett a szakmai zsűri részére eljuttatni, mely alapján beválogatták a legtehetségesebb negyven zenész közé, akik a budapesti előválogatón csaptak össze.

– Sok tehetségkutató versenyt nézek, többek között a Virtuózokat is. Már a kezdetektől nyomon követtem, és mindig nagyon tetszett. Folyton arról álmodoztam, hogy én is ott fogok állni a színpadon, a hátam mögött egy zenekarral, és játszom majd a hangszeremen – mondta.

Bár végül nem került a továbbjutó legjobb négy közé, a szereplése, úgy érzi, kiválóan sikerült. – Komoly dicséreteket és elismeréseket kaptam a zsűritől, ezek egy életre szóló élményt és a továbbiakhoz hatalmas motivációt jelentenek – idézte fel.

Borinak heti két szolfézs- és két klarinétórája van. Már korán reggel indul otthonról gyakorolni a zeneiskolába, iskola végeztével pedig ismét a zeneiskolában képzi magát, napi két-három órát gyakorol. Számára a zene jelent mindent. – Ha nem tudok zenét hallgatni, akkor valami dallamot dúdolok – árulta el. Ha felnő, hangszeres szólista szeretne lenni. Tanára azt mondta, hogy ez az álom szép és jó, de tízezer tehetséges zeneiskolásból talán egy van, akinek sikerülhet elérnie. – Egy biztos, én mindent el fogok követni, hogy egy legyek a tízezerből – jelentette ki.

Lehet élvezhető

– A komolyzene nagyon közel áll hozzám – mondta. A szerzők közül nagy kedvence Carl Maria von Weber és Johannes Brahms, a két tizenkilencedik századi német klasszikus, továbbá Kovács Béla klarinétművész. Hans Zimmer film­zenéit is szívesen hallgatja. – A családommal részt vettünk egy Zimmer-koncerten, még mindig kiráz a hideg, amikor rá gondolok – eleveníti fel. Hogy miért szeret zenélni? Szerinte sok olyan vonás van a komolyzenében, amely más zenei stílusban nincs meg. – Az előadó valamennyire magáénak tudhatja a művet, melyet saját maga dolgozott ki. A zenébe beleviheted a saját elemeidet, vonásaidat vagy tulajdonságaidat – fogalmazott. Nagyon szeret a közönségnek játszani. – Szeretem látni azt, hogy a közönség élvezi, amit a zenével adok nekik – mondta. Célja, hogy megmutassa az embereknek, hogy a komolyzene is ugyanúgy élvezhető, mint a pop vagy a rock. – Nem lehetetlen, hiszen a családomnak már sikerült megmutatnom. Lassan már több komolyzenét hallgatnak, mint popzenét, és ennek én nagyon örülök – árulta el.

Borítóképen Horváth Borbála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában