Egészséges élelmiszerek

2020.12.12. 12:30

Finomak, és a teltségérzetet is biztosítják

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

Az egészséges, magas zsírtartalmú élelmiszerek azon túl, hogy felhasználásukkal ízletesebb és finomabb ételeket készíthetünk, energiával és olyan értékes tápanyagokkal is ellátják a szervezetünket, mint a rostok, a fehérjék, illetve a különböző vitaminok és ásványi anyagok.

A „jó” zsírokhoz az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat soroljuk. A többszörösen telítetlen zsírsavak olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, mint az omega-3 és omega-6 zsírsavak.

Azonban ne higyjük azt, hogy ha teljesen száműzzük az étkezésből a telített és a transzzsírokat, és helyettük kizárólag „jó” zsírokat használunk, akkor egy csapásra megoldódik minden problémánk. Szakértők szerint ugyanis ahhoz, hogy a „jó” zsírok valóban az egészségünket szolgálják, nemcsak az elfogyasztott mennyiségre kell odafigyelni (a telítetleneknek is magas a kalóriatartalma), hanem az omega-3 és omega-6 megfelelő beviteli arányára is.

Egy közepes avokádóban úgy 21 gramm zsír van, ám ezek a krémes, zöld egészségbombák kilenc gramm rostot is tartalmaznak.

Próbáljuk ki saláta vagy guacamole formájában pirítóssal, vagy ha szeretnénk kreatívabbak lenni, akkor desszertekhez és tésztákhoz is nyugodtan adhatjuk.

Lehet, hogy pici az olívabogyó, de az összes fajtája finom és kiváló, egészséges zsírforrás. Egy adag zöld olajbogyó négy gramm zsírt tartalmaz. Próbáljuk ki pizza- és tésztafeltétként vagy salátákhoz, esetleg kínáljuk sós kekszek, sajttálak és zöldségek kiegészítőjeként.

A jó, a rossz...

A különböző zsiradékfajtákat alapvetően az egészséges és az egészségtelen kategóriába szoktuk besorolni. Ám a helyzet azért ennél egy picit bonyolultabb. A „rossz és csúf” zsírokhoz a telített és a transzzsírok (növényi olajokból hidrogénezéssel előállított zsírok) tartoznak, melyek fogyasztását lehetőleg kerülni kell, mivel számos – főleg szív- és érrendszeri – betegség kialakulásához vezethetnek.

Borítóképünkön: az olívabogyó finom és egészséges zsírforrás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában