a közös út

2021.01.15. 12:30

Irodalmi pályázatot nyert a paksi fiatal műve

TN

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Trianon 100 éves évfordulójára irodalmi pályázatot hirdetett a Petőfi Irodalmi Ügynökség 2020-ban. Nagy Balázs, paksi fiatal A közös út című novellájával jelentkezett rá egy kollégájának biztatására, melyet díjaztak is. Nagy Balázs gyermekkora óta ír, munkáiban nagy szerepet kap Paks.

– Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha egy román és egy magyar asztronauta elutazna egy paksi helyszínre. Ezt megírtam, melyből egy tízezer karakteres novella született, amely az interneten is elolvasható. Azt hittem, hogy nem fogják beválogatni, mert sokkal szebb történetek érkeznek majd a pályázatra, amelyek történelmi dolgokról szólnak, aztán kiderült, hogy beválasztották az enyémet is a legjobbak közé.

Nagyon örültem, szóval néha érdemes egy kicsit más irányba is elindulni. Nem a múltba visszamenni, hanem a jövőbe, aztán meglátja az ember, hogy mi történik. Én nyolcéves voltam, amikor egy énekfüzetbe elkezdtem írni, akkor sci-fit írtam, ami érdekes, mert én nem is olvastam soha sci-fit. Igazából most sem nagyon szeretem.

Fontosak voltak mindig a történetek és az írás. Ahogy megtanultam általános iskolában írni, onnantól kezdve írok. Ezek még ilyen füle nincs sztorik voltak. Nekem fontos, hogy Paksot beleírjam a történetekbe. Úgy gondolom, hogy készítenem kellene egy novelláskötetet, ami Pakshoz köthető. Szerintem jó dolog lenne adni a városnak egy ilyen irodalmi vonalat. Biztos, hogy az itt élőkön kívül más is szívesen olvasná ezt.

Az írás is egy lassú folyamat, el lehet szöszmötölni vele, de szerintem én nagyon gyorsan írok. Ahogy megszületik egy történet, megindul a folyamat, és a történet saját magát írja meg – mondta a Paks Fm rádiónak adott interjúban Nagy Balázs.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában