borászok járvány idején

2021.01.11. 11:30

Jobb időszak beköszöntében bíznak a szekszárdi borászatok

Módos Ernő, a Szekszárdi Alisca Borrend nagymestere lapunknak betekintést engedett a Tolna megyei borászok járványveszély miatti helyzetébe. A borrend a múlt nyáron kapta meg a Szekszárd javáért kitüntető címet, amiről azt mondta, a díj csak megerősítette őket abban, hogy érdemes a városért dolgozniuk.

Brunner Mónika

Forrás: MW-archívum

Fotó: Makovics Kornél

A megyei borkereskedelmet szinte kilátástalan helyzetbe hozta a pandémia, értékelte a helyzetet Módos Ernő, a Szekszárdi Alisca Borrend nagymestere.

– Az idei évi borminőséget a tavalyi évi szüret határozza meg, amely megfelelő volt. A szép ősz alatt jó minőségű és igen zamatos borokat sikerült készíteniük a gazdáknak, amely örömteli. Ám sajnos a pandémia negatívan befolyásolja a borászatok létét. Elsősorban azokét, amelyek döntően a vendéglátóiparban érdekeltek. A forgalom nulla, komoly pincészetek nem tudnak vendégeket fogadni. Figyelembe véve az export teljes mértékű leállását, az országok közötti gazdasági kapcsolatok szüneteltetéseit, már a borok léte is kétségessé vált. Palackos nedűket szinte csak a nagy áruházláncokban vásárolnak, egyéb értékesítési lehetőség nincsen – mondta.

Hozzátette, hogy ezzel együtt a borhoz kapcsolódó tevékenységek mindig adnak munkát a borászatoknak. Már zajlanak a metszések, és a következő évi előkészületek is. Van munka, embereket nem kellett elküldeni. A nyilvánvaló napi árbevétel-elmaradások, a borversenyek, a borászok egymás közti információcseréjének hiánya miatt azonban a hangulat jelenleg nem túl jó, inkább várakozó és reménykedő.

Mindannyian bíznak abban, hogy egyszer minden újra a régi lesz.

Módos Ernő javasolja a borászatoknak, hogy kiemelten kezeljék a borok minőségének megőrzését, a szükséges borászati műveletek elvégzését. A pandémia miatt ugyanis ezek még aktuális tevékenységekké válnak. Egyik borászat sem engedheti meg magának, hogy a borai minősége romoljon. Még inkább el kell végezni a minőségmegőrző tevékenységeket, és bízni abban, hogy egyszercsak lehetőség nyílik a borok értékesítésére a jóval nagyobb piaci területen. A helyi eladásban, forgalomban érdekelt kisebb borászatoknak azt tanácsolja, hogy szélesítsék a termékpalettájukat, és palackos boraikkal lépjenek ki az országos piacra. Akkor van remény arra, hogy túlélik a pandémia hozta helyzetet.

A borok szakszerű tárolással, borérleléssel egy-két évig jó minőségűek maradnak. Ez ugyan a bevételt nem pótolja, de legalább az alapanyag nem romlik. A nagymester hozzátette, hogy Tolna megyében a szőlők jól teleltek, komolyabb fagyveszély nem volt, ezért van remény arra, hogy az előző évihez hasonlóan az idei termés is jó lesz.

Tartják egymással a kapcsolatot

Módos Ernő nagymester a Szekszárd javáért kitüntetésről elmondta, hogy borrendük már régóta része a szekszárdi szőlő és borközösségnek. A kitüntető cím katartikus változást nem hozott az életükben, de minden taguknak jól esett az elismerés. Megerősítette a hitet, az akaratot, hogy érdemes a városért tevékenykedni. A Szekszárdi Alisca Borrend tagjai a pandémia időszakában is tartják egymással a kapcsolatot telefonon, e-mailen. Jelenleg száztizenkét rendes tagjuk van, és az egész országból számos tiszteletbeli. 1988-as fennállásuk óta ismert, komoly tisztségeket betöltő tagokkal is büszkélkedhetnek. – Reménykedünk, lesz még alkalmuk a szüreti napok alkalmával ott lenni a hagyományos rendezvényeken, és hogy hamarosan véget ér a pandémia – mondta Módos Ernő.

Borítókép: A borrend a Szekszárdi Szüreti Napokon hagyományosan új tagokat avat. Képünk egy ilyen eseményen készült. Balra Módos Ernő látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában