super 12

2021.01.05. 17:30

Négy szekszárdi vörös is bekerült a legjobbak közé

A legeredményesebb borvidék lett a szekszárdi – holtversenyben Villánnyal – a Magyar Borszakírók Köre által ötödik alkalommal megtartott Magyar Bor Nagydíj 2020-as kiírásában.

Fekete László

20201110 Szekszárd Vesztergombi Csaba borász, portré. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A szakmai szervezet azokat a magyar borászok által készített fehér- és vörösborokat értékelte, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből állították össze a legjobb tételek tizenkettes borlistáját.

A borszakírók először szavazataikkal rangsorolták az elmúlt öt évjárat borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel nemzetközi összehasonlításban is versenyképesek”. Ezt követően a legtöbb jelölést kapott tizenkét-tizenkét fehér- és vörösbort két bizottság kétszer is vakkóstoláson értékelte és pontozta – olvasható a Magyar Borszakírók Köre egyik tagja, Németi Sándor által jegyzett wineartculture.hu weboldalon.

Vörösbor kategóriában négy szekszárdi borászat egy-egy tétele is bekerült a legjobbak közé. A Heimann Családi Birtok 2017-es évjáratú Barbár cuvée-je, a Mészáros Pál Pincészet és Borház ugyancsak 2017-es Ohmerops bora és a Vida Családi Borbirtok La Vida házasításának 2016-os évjárata mellett a Vesztergombi Pincészet 2017-es Porkolábvölgy Kékfrankosa követelt helyet magának a Super 12-ben.

A borvidék egyik kiemelten kezelt szőlőfajtájával sikert arató pincészet borásza, Vesztergombi Csaba a dűlőszelektált kékfrankosról elmondta, annak alapanyaga a nagypapa által telepített, közel 1 hektáros porkolábvölgyi területről származik. A hagyományosan a szüreti időszak végén szedett szőlőből készült bor 18-20 hónapot érlelődött öthektós, első töltésű barrique hordóban. A letöltött háromezer palackból kereskedelmi forgalomban már csak elvétve kapható egy-egy.

A 2017-es Porkolábvölgy Kékfrankosnak nem ez az első sikere: a tétel 2020-ban bekerült a Külgazdasági és Külügyminisztérium borválogatásába is, így idehaza és a világ számos magyar követségén kóstolhatták – vagy ajándékba kapták – a külföldi diplomaták. Vesztergombi Csaba hozzátette, családi borászatuk Szekszárdon az elsők között, már 1999-ben készített dűlőszelektált bort a porkolábvölgyi területről.

A Magyar Bor Nagydíj mostani kiírásában három szekszárdi termelő is „ismételni” tudott, hiszen 2019-ben Heimannék a 2016-os Barbárral, Mészárosék az Ohmerops 2016-os évjáratával, míg a Vesztergombi Pince a 2016-os Turullal került be a Super 12-be.

A „tizenkettek” legjobbjai – fehérbor kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl Rajnai Rizling Rabbit Periscope 2017-es évjárata, a vörösek között pedig Balla Géza Fekete Leányka Selection 2017-es bora – nyerték el a Magyar Bor Nagydíjat. A Magyar Borszakírók Köre 2020-as Super 12 listájára összesen tizenhárom borvidék tételei kerültek fel: a legtöbb borral (négy-négy) Villány és Szekszárd képviseltette magát.

Borítóképen: Vesztergombi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában