2021.02.24. 12:30
A zsírok létfontosságúak a szervezet számára
Kevesebb szénhidrát bevitelével eredményesebben felvehetjük a harcot az elhízás ellen.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Nem lehet elégszer ismételni, hogy az egészségünk megőrzése érdekében naponta fogyasszunk lehetőleg öt adag zöldséget, gyümölcsöt. Ha fogyni szeretnénk, a gyümölcsbevitelt korlátozzuk napi két adagra. Együnk inkább zöldségféléket: ezekben kevés a cukor, így segítenek a szénhidrát mennyiségét csökkenteni. Ügyeljünk rá, hogy ezek minél kevesebb keményítőt tartalmazzanak – ilyenek a saláták, a káposzta, a tök, a padlizsán, a cukkini.
A zsírok létfontosságúak a szervezet számára: energiaforrásként szolgálnak, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, szinten tartják a testhőmérsékletet, továbbá nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez és a D-vitamin képződéséhez. Az állati zsírokkal szemben részesítsük előnyben a növényi eredetűeket, mert ezekben túlnyomórészt telítetlen zsírsavak fordulnak elő.
A leghasznosabbak a többszörösen telítetlen, úgynevezett esszenciális zsírsavak, mint az ómega-3 vagy ómega-6. Sütéshez-főzéshez kiváló az olíva-, a napraforgó-, a repce-, a kukorica-, a pálma- és a kókuszolaj vagy a kókuszzsír. Az avokádó húsából, szójából, mákból, mogyoróból, len-, szőlő- és tökmagból hideg sajtolással nyert olajokat főleg salátákhoz használhatjuk.
A szénhidrátcsökkentő diétában általában véve kerülendők a magas keményítőtartalmú élelmiszerek, így a gabonák (búza, rozs, árpa, kukorica, rizs), a kenyér és a tésztafélék. A keményítő egyfelől szénhidrát, másfelől finomított formában nagyon megemeli a vércukorszintet.
Az üdítő nem jó
Az alacsony szénhidráttartalmú étrendben mellőzni kell a finomított cukrot és az édesített üdítőket. A kóla, a különféle szénsavas és a szűrt vagy szűretlen gyümölcsitalok elsősorban kalóriát tartalmaznak, alig van tápértékük. Egy egész alma a természetes rosttartalmának köszönhetően jobban eltelít, mint a vele arányos mennyiségű 100 százalékos almalé. Üres kalóriák helyett együnk valódi gyümölcsöt vagy igyunk ásványvízzel hígított gyümölcslét.
Borítóképünk: Kerülni kell a keményítőben gazdag ételeket