Diéta

2021.02.24. 12:30

A zsírok létfontosságúak a szervezet számára

Kevesebb szénhidrát bevitelével eredményesebben felvehetjük a harcot az elhízás ellen.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem lehet elégszer ismételni, hogy az egészségünk megőrzése érdekében naponta fogyasszunk lehetőleg öt adag zöldséget, gyümölcsöt. Ha fogyni szeretnénk, a gyümölcsbevitelt korlátozzuk napi két adagra. Együnk inkább zöldségféléket: ezekben kevés a cukor, így segítenek a szénhidrát mennyiségét csökkenteni. Ügyeljünk rá, hogy ezek minél kevesebb keményítőt tartalmazzanak – ilyenek a saláták, a káposzta, a tök, a padlizsán, a cukkini.

A zsírok létfontosságúak a szervezet számára: energiaforrásként szolgálnak, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, szinten tartják a testhőmérsékletet, továbbá nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez és a D-vitamin képződéséhez. Az állati zsírokkal szemben részesítsük előnyben a növényi eredetűeket, mert ezekben túlnyomórészt telítetlen zsírsavak fordulnak elő.

A leghasznosabbak a többszörösen telítetlen, úgynevezett esszenciális zsírsavak, mint az ómega-3 vagy ómega-6. Sütéshez-főzéshez kiváló az olíva-, a napraforgó-, a repce-, a kukorica-, a pálma- és a kókuszolaj vagy a kókuszzsír. Az avokádó húsából, szójából, mákból, mogyoróból, len-, szőlő- és tökmagból hideg sajtolással nyert olajokat főleg salátákhoz használhatjuk.

A szénhidrátcsökkentő diétában általában véve kerülendők a magas keményítőtartalmú élelmiszerek, így a gabonák (búza, rozs, árpa, kukorica, rizs), a kenyér és a tésztafélék. A keményítő egyfelől szénhidrát, másfelől finomított formában nagyon megemeli a vércukorszintet.

Az üdítő nem jó

Az alacsony szénhidráttartalmú étrendben mellőzni kell a finomított cukrot és az édesített üdítőket. A kóla, a különféle szénsavas és a szűrt vagy szűretlen gyümölcsitalok elsősorban kalóriát tartalmaznak, alig van tápértékük. Egy egész alma a természetes rosttartalmának köszönhetően jobban eltelít, mint a vele arányos mennyiségű 100 százalékos almalé. Üres kalóriák helyett együnk valódi gyümölcsöt vagy igyunk ásványvízzel hígított gyümölcslét.

Borítóképünk: Kerülni kell a keményítőben gazdag ételeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában