jó minőségű élelmiszerek

2021.02.05. 15:30

Az egészséges életmód nem büntetés, inkább csodálatos

Mit sem ér a legbecsületesebben betartott diéta és akármilyen spártai edzésterv, ha közben nem vagyunk jóban saját magunkkal. Az egészséges életmód nem büntetés, hanem egy csodás dolog.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nagyon sokan akkor kezdenek el sportolni, vagy fogyókúrázni, amikor valamilyen vészhelyzet adódik az életükben, mondjuk egy betegség, vagy egyszerűen le akarnak fogyni. Ilyenkor hajlamosak úgy tekinteni az egészséges életmódra, mint valami szükséges rosszra, amin túl kell esni.

Csakhogy az egészséges életmódon nem lehet túlesni, nem valami keserű pirula, amit gyorsan le kellene nyelni. Csak akkor lehetünk hosszú távon sikeresek, ha az egészséges életmódot olyan élethosszig tartó útnak fogjuk fel, ami jó nekünk. Az egészséges életmódot pedig nem csupán a megfelelő étkezés és a mozgás jelenti, hanem például a pihenés is, és az, hogy megfelelő időközönként eljutunk szűrővizsgálatokra.

Mindig vannak éppen divatos, vagy ellenkezőleg, kiátkozott tápanyagok és ételek. Néhány éve még a zsírt tették felelőssé az elhízás terjedéséért, aztán a szénhidrátokat, ma a cukor van soron, a fehérjét viszont aránytalanul dicsőítik, arra ösztökélve az embereket, hogy a szükségesnél jóval többet fogyasszanak belőle.

Pedig az igazság jóval egyszerűbb ennél: arra kell törekednünk, hogy minél több jó minőségű élelmiszert együnk, mint a zöldségek, gyümölcsök, a teljes értékű gabonafélék, a sovány húsok, vagy a tejtermékek. Nem árt, ha a bioboltokban is körülnézünk. Ami az étkezést illeti, tartsuk észben, hogy a választás felelőssége a miénk.

Kevesen tudják, pedig igaz, hogy táplálkozásunk milyensége nem csak a körméretünket, de a szemünk egészségét is befolyásolja. A cink (borjúmájban, vörös húsokban, tökmagban, tojásban), a lutein, az A-vitamin (májban, halban, tojásban, tejtermékekben, sárga, narancssárga, vörös és sötétzöld zöldségekben és gyümölcsökben), a flavonoidok (a legtöbb gyümölcsben és zöldségben, hajdinában), az omega-3 zsírsavak, az antioxidánsok hasznosulásában segítő szelén (mogyoróban, élesztőben és a tenger gyümölcseiben) és az E-vitamin (növényi olajokban).

Ami a folyadékfogyasztás szemre gyakorolt hatását illeti, napi másfél-két liter bevitele jótékonyan hat a szemlencse anyagcseréjére, bizonyítottan csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát. Az egészséges testsúly elérése és fenntartása a látás épségének megőrzése miatt is fontos. A kutatók több elméletet is kidolgoztak az időskori szembetegségek és a túlsúly összefüggésének magyarázatára.

Az egyik szerint a zsírszövet felelős a táplálékkal elfogyasztott karotinszármazékok túlnyomó többségének tárolásáért, mivel ezek nagyrészt zsír­oldékony anyagok. Elhízás esetén a lutein és a zeaxantin túl nagy hányada marad eltárolva a zsírszövetben, és nem jut belőlük elegendő mennyiség a szembe, ezért megnő az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának veszélye. Akár a szemünk, akár más testrészünk egészségéről van szó, ha bármilyen kis gondot érzékelünk, érdemes szakorvost felkeresni.

Másfelől pedig megelőzni a bajt, és rendszeresen eljárni szűrővizsgálatokra. Az időben felismert elváltozás korai kezelésével az esetek többségében teljes gyógyulás várható. Ennek a feltételnek például az emlő- és méhnyakszűrés, illetve a vastagbélszűrés is megfelel.

Egyes szűrővizsgálatok elérhetők a háziorvosnál is, például: vérnyomás-, vércukor-, testsúlymérés és más egyéb egyszerűen kivitelezhető ellenőrzés. Fokozott kockázatú páciens esetében személyre szabottan szintén a háziorvos tud további vizsgálatokat szervezni.

Borítóképünk: A megfelelő étkezés ízeket és élvezetet jelent, nem pedig lemondást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában