Iszmár remek formát mutatott

2021.03.03. 14:00

Jó hírt kapott Szaúd-Arábiából a váraljai távlovagló

Jeles napon érkezett a kellemes hír Rijádból. Iszmár remek formát mutatott. Letícia számára különlegességet jelentett. A hátas jó helyen van új gazdájánál.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

Szösz Letícia váratlan születésnapi ajándékot kapott. A váraljai fiatal a múlt hét végén töltötte be huszonegyedik életévét. Arról ismert – portálunkon is többször szerepelt – , hogy remek eredményeket ér el hazai és nemzetközi távlovagló versenyeken. A közel-keleten, Abu-Dzabi emírségben, majd a Dubaj sejkségben is letette névjegyét. Ebből a térségből érkezett számára egy hír, de most a változatosság kedvéért Szaúd-Arábia fővárosából, Rijádból.

– Egykori lovam, a most kilencéves Amurath Iszmár P február 20-án állt rajthoz a főváros közelében, a sivatagban rendezett versenyen – ismertette a részleteket Letícia. – A száz kilométeres távon hetven induló közül, kiemelkedő teljesítményt mutatva, negyedik helyen végzett. Számomra ez kellemes és megható születésnapi ajándékot jelentett.

Érthető módon, hiszen a váraljai fiatal máig örömmel idézi fel azokat a pillanatokat, amikor ez a derék négylábú saját istállójának egyik kedvence volt. Amurath Iszmár P a szomszédvárban, Somogy megye Kereki nevű községében jött a világra, Parti Imre tenyésztelepén. Az úgynevezett shagya-arab, őshonos magyar, országgyűlési határozat által nemzeti kinccsé nyilvánított lófajtát reprezentálja. A Szösz család 2018 elején vásárolta meg és a következő év közepéig maradt Váralján.

– Iszmár igazi különlegességet jelentett számomra – emlékezett vissza hátasára Letícia. – Szeretgetni való, kedves, barátságos állatként viselkedett. Viszont a lovaglása nem bizonyult egyszerűnek. Mégis, származása, alkata, és ami a legfontosabb, agya és a szíve egyaránt azt sugallta, hogy ha nem is velem, de más, vele egy hullámhosszra kerülő lovassal kiváló pályát futhat be. Ezért döntöttünk úgy, hogy megválunk tőle.

Sokat sírtam utána, de örülök annak, hogy új gazdájánál jó helyen van. Mint a példa bizonyítja, képes volt megmutatni a Közel-Keleten, hogy milyen tartalékokkal rendelkezik. Ottani trénerétől megtudtam, hogy erősebb, mint a többi versenyló, szóval mindenki meg van vele elégedve.

Meg kell küzdeni a sivataggal

A huszonegy éves Szösz Letícia Komlón született, középiskoláját Bonyhádon, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban végezte. Jelenleg harmadik évfolyamos közgazdász hallgató a Pécsi Tudományegyetemen. Váralján él szüleivel és Csenge nevű húgával együtt, aki ugyancsak jeleskedik távlovaglásban. Letícia tavalyelőtt tavasszal Abu-Dzabi emírség Al Wathba sivatagi vidékén lovagolt át százhatvan kilométert, és háromszáztizenhárom induló közül a százegyedik helyen zárta a versenyt.

– Tűz a nap, a hőmérő higanyszála harminc fok felé közelít, a ló patája besüpped a homokba – érzékeltette a terep nehézségeit.

A múlt év elején Dubaj sejkségben nemcsak teljesítette a dűnékkel szabdalt, kietlen távot; de száztizennégy, a világ legjobbjai közé tartozó riválisát megelőzve harminchatodikként érkezett célba. Másnap, a privát istállók versenyén még nagyobb fegyvertényt hajtott végre. Kétszáznegyven startoló közül az Al Giyad istálló egyik lován ülve ötvenötödik lett.

Borítóképünkön: Szösz Letícia és egykori kedves lova, a pej színű Iszmár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában