Felértékelődött szerep

2021.04.09. 17:30

Az otthon végezhető hobbik segíthetnek igazán kikapcsolódni

A járványidőszakban felértékelődött az otthon végezhető hobbik szerepe, legyen szó akár bútorfelújításról, kézimunkáról, varrásról, kötésről vagy akár kertészkedésről.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

A szalvéta-, azaz a decoupage technikák iránt érdeklődnek a legtöbben, tudtuk meg Gulyás Éva iparművésztől. Ez például egy fából készült doboz, bútor, de karton vagy üveg szalvétával történő díszítését jelenti. Egyszerű, látványos, és még a kezdőknek is sikerélményt ad. Néhány óra alatt meg lehet tanulni a trükköket. Ezt követi a selyemfestés vagy a textilfestés, amelynek tanulási ideje négy-öt óra. A harmadik legnépszerűbb hobbi a tűzzománc készítése, amely komoly iparművészeti technika, tanulásához évek kellenek.

– A járvány alatt felértékelődött ezeknek a tevékenységeknek a szerepe. Népszerűek még a kézműves jellegű programok, a bútorfestés, a foltvarrás technikáinak elsajátítása is – tette hozzá Gulyás Éva, aki iskolákban, hagyományőrző táborokban is tartott foglalkozásokat. A Nemzeti Művelődési Intézetnek köszönhetően munkatársaival a Szekszárdhoz közeli Dusnokon hoznak létre kézművesházat, egy nyitott műhelyt, ahol tematikus tanfolyamokon lehet majd részt venni.

Szűcs Zsuzsanna, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum múzeumpedagógusa március végén vonult nyugdíjba, de továbbra is segíti a hét éve útjára indított Varródoboz programsorozatot a Vármegyeházán. Megyénkben több ezer fiatalt, szülőt, nyugdíjast ismertetett már meg a varrás, szövés, horgolás, kötés, valamint minden textillel kapcsolatos régi és új technikával.

– Az alapokat fél-egy nap alatt meg lehet tanulni. Muszáj kicsit lassulni, kikapcsolódni a járványban, ezt sokan is igénylik – mondta lapunknak, hozzátéve: céljaik között szerepel, hogy felidézhessék a dédszülőink, nagyszülőink munkáit, és segítsék a fiatalabb korosztályt a képesség- és közösségfejlesztésben. A programsorozat a járványhelyzet miatt szünetel, de továbbra is lesz lehetőség a technikák elsajátítására.

Van, aki házat épít hobbiból

– Mérnök vagyok, emellett pedig mindig is barkácsoló típus voltam. Ma már mindent meg lehet találni az interneten. Millió videó van a gipszkartonozásról, a hőszigetelésről, a vízvezeték-szerelésről, amelyek elsajátításához persze kell egy kis bátorság, ügyesség. Természetesen vannak olyan „műveletek”, amelyekhez különleges szaktudás szükséges, ilyen a villany-, gáz-, klímaszerelés, de ezeken kívül gyakorlatilag szinte mindent egyedül csinálok.

A betonozás fárasztó, a szerelgetős munkák kevésbé. Jelenleg gipszkartonozok. Amikor befejezem a házépítést, elkezdek barkácsolni, asztalos munkákat végezni, és már meg is vásároltam az ehhez szükséges szerszámokat és gépeket – osztotta meg kedvenc tevékenységét lapunkkal egy Tolna megyei családapa, aki minden szabadidejét azzal tölti, hogy végül elkészülhessen élete egyik művével, hiszen korábban egyszer már épített kedvtelésből egy házat.

Borítóképünkön: Szűcs Zsuzsanna (balról) sokaknak segített többféle technika elsajátításában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában