Allergia

2021.04.08. 07:00

Itt a tavasz, indul a pollenszezon

Virágoznak a fák, beköszöntött a tavasz, s akik érzékenyek vagy allergiásak ebben az időszakban, azok nem igazán örülnek a pollenszezon beköszöntének. Egy megkérdezett háziorvos kiemelte, mivel lehet enyhíteni a kínzó tüneteken a gyógyszereken kívül.

Kalmár Klaudia

20200420 Vaskeresztes Parlagfű allergia, Pollenallergia illusztráció Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: MW-archívum

Fotó: © Unger Tamás

Tél végén, kora tavasszal a fák, bokrok pollenszórása kezdődik el. Különböző pollentérképek és naptárak segítségével kiszűrhető, hogy hol és milyen növény virágzik éppen. Most többek között a nyírfa, a kőris, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, a mogyoró, az éger és a szil pollenje száll, ezek az első allergén virágporok, amelyek megkeserítik az ezekre allergiások életét.

Áprilisban egyre inkább erősödik majd a terhelés, sok allergén növény virágzása indul el. Továbbra is főként a fák okozta jelenlét figyelhető meg. Most az erősen allergén nyírfa dominál a légkörben. A pollenszórást nagyban befolyásolja a csapadék is, hiszen a záporok, zivatarok átmenetileg csökkentik a szórás mértékét.

Tolna megyében az elkövetkező hetekben csak elszórtan várható csapadék, többnapos csapadék pedig nem is lesz jellemző. Májusban szintén a nyírfa, a fűz, a kőris szórja a pollenjeit, ezen kívül megjelenik a platánfa, a lórum és az útifű. Ezek a növények nyár végéig okozhatnak allergiás reakciókat, egészen augusztusig, amikor felváltja őket a legerősebb allergén virágpor, a parlagfű pollenje, mely október végéig jelen lesz.

A pollennaptár tájékoztat, hogy milyen virágpor száll a levegőben
Forrás: ÁNTSZ/MTI

– A gyerekek imádják, amikor beköszönt a szép idő és végre kint szaladgálhatnak a friss levegőn. Azonban az egyik fiam körülbelül márciustól nyár végéig folyamatosan fújja az orrát, tüsszög, gyakran pirosak a szemei. És ez egyre rosszabb lesz neki, ahogy cseperedik. Félek, hogy számára a tavasz és a nyár mindig egy nehéz időszak lesz, mert előjönnek a tünetei – mesélte Edit, egy szekszárdi édesanya.

Allergia ellen természetesen is lehet védekezni

– Allergia ellen nemcsak gyógyszerekkel lehet védekezni, hanem vannak természetes hatóanyagok, melyek enyhíthetik a tüneteket. Ilyen például a csalántea, melyet naponta érdemes fogyasztani. A vitaminokkal is sokat érhetünk el, fogyasszunk sok B- és C-vitamint. Együnk sok almát, brokkolit, karfiolt és citrusféléket, melyek antioxidánsokkal is segítenek.

Az ananászban megtalálható bromelain is enyhülést hozhat, melynek gyulladáscsökkentő hatása is közismert. Azonban minden kezelés előtt egyeztessünk egy allergológussal, és kérjük ki a tanácsát. Kizárólag hiteles forrásokból tájékozódjunk, mielőtt belekezdünk bármibe is – fejtette ki egy szekszárdi háziorvos.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában